Zöld civil díjazottak 2024

  • 2024. június 02.
  • PKata

Az idén május 24-26 között tartották Nagykovácsiban a zöld civil szervezetek immár 33. országos találkozójukat. Itt adták át a tavaly alapított Zöld Civil Emlékdíjat Sipka Júliának és Varga Gábornak, valamint a Zöld Civil Díjat Újszászi Györgyinek és Ilosvay Györgynek. A Zöld Civil Együttműködés 2023-ban alapította meg a Zöld Civil Emlékdíjat, és a Zöld Civil Díjat, melyből az idén 2-2 db.-ot osztottak ki. 

 

Sipka JúliaA Zöld Civil Együttműködés 2024-ben Zöld Civil Emlékdíjat adományozott Sipka Júliának, akit a Naphimnusz egyesület jelölt a díjra.

Sipka Júlia a Palotanegyedért Egyesület, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület aktív és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület lelkes tagja is volt. Közgazdász végzettségét már a hetvenes években az informatika területén kamatoztatta. 2007- től érdeklődése a társadalmi kérdésekkel foglalkozó civil szervezetek felé fordult. Juli a kezdetektől tevékeny tagja volt a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesületnek. Sok más mellett egyesületünk egy korai nagy projektje, az őshonos gyümölcsfák templomkertekbe való ültetése a „Gyümölcsész-projekt” az ő munkája, a sok nehézség ellenére kitartó projektvezetése nélkül nem születhetett volna meg Eközben a legnemesebb értelemben tanult és tanított. Sipka Júliát 2017. őszén veszítettük el, de azóta is frissen él emlékezetünkben. A díjat a Naphimnusz Egyesület egyik tagja, Aratóné Baumann Annamária vette át.

 

 

A Zöld Civil Együttműködés 2024-ben Zöld Civil Emlékdíjat adományozta Varga Gábornak, 

Varga Gáborakit a Gaja Egyesület jelölt a díjra.

Varga Gábor a Gaja Környezetvédő Egyesület egyik alapító tagja volt 1989-ben. A szerepe az első időktől meghatározó volt, és 2000-ben a tagok elnökké választották. Ezt a tisztséget haláláig töltötte be. Végzettségéből eredő szakmaiságát kezdetekben szennyeződések, veszélyes hulladékok felderítésében, felszámolásárban kamatoztatta. Ekkor indult az a folyamat, amiben a Gaja Fejér megyei szinten meghatározó szerepet vállalt. A HUMUSZ által kezdeményezett Tájsebészet területén országosan elismert, kiemelkedő munkát végett az egyesület Varga Gábor és Gárdonyi László irányításával. A lakossági érdekképviseleti eljárásokban meghatározó szerepe volt. (Pl. Velencei-tó, Kincsesbányai vízbázis, székesfehérvári szennyvíziszap, stb.). Székesfehérvár Megyei Jogú Város induló környezetvédelmi bizottságának, a fehérvári környezetvédelmi döntési folyamatoknak aktív, szereplője volt. 2006-ban Székesfehérvárért díjat kapott. Segítségével a helyi környezeti érdekeket képviselő számtalan települési civil szervezet alakult. A Gaja ezeken a településeken aktív szerepet vállalt a lakossági szemléletformálásban is. Varga Gábor különös gonddal készült valamennyi előadására, személyisége lebilincselte a hallgatóságot. Életét meghatározta a víz és a talaj védelmének szolgálata. Gábor kiemelkedő szerepet vállalt az óvónők, általános és középiskolai tanárok képzésében. Megkerülhetetlen, elismert szakember volt munkahelyén a Fejérvíz Zrt-ben, annak társulásában. 2022-ben a víz világnapján országos díjban részesült: a Magyar Vízközmű Szövetség emlékérmét kapta odaadó és eredményes tevékenységért. A díjat átvette Vajgerné Bőhm Erika a Gaja Egyesület részéről


Újszászi GyörgyiA Zöld Civil Együttműködés 2024-ben Zöld Civil Díjat adományozott Újszászi Györgyinek. Jelölését támogatta: Humusz Szövetség, Védegylet Egyesület, EMLA Egyesület, Civil Zugló Egyesület, ZöldZugKör Civil Egyesület, Csóka Gergely környezetvédelmi szakértő


Újszászi Györgyit zöld körökben nem igen szükséges bemutatni. Mindenki ismeri, hiszen több évtizede folyamatosan és odaadón küzd a környezet- és természetvédelmi érdekekért és értékekért Magyarországon. Györgyi gépész üzemmérnökként kezdett el dolgozni Miskolcon 1983-ban. A környezeti rendszerek irányításáról 2001 és 2003 között tanult, majd egy környezetvédő civil szervezetnél kamatoztatta a tudását egészen napjainkig. 2004 óta a Védegylet tagja, hét éve a főtitkára. 2005-től a magyarországi Fair Trade-nél is tevékenyen dolgozik. 2020-tól köztisztviselő: Budapest I. kerületének környezetvédelmi referense, illetve 2023. márciusa óta a Fővárosi Önkormányzat Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztály Környezeti Monitoring osztály munkatársa is. Az Ökoparty kezdeményezés egyik közreműködője, a havi rendszerességű, beszélgetéssel egybekötött, fenntarthatósággal és környezetvédelemmel kapcsolatos filmvetítéseket 6 éve szervez lakóhelyén, Szentendrén.


A Zöld Civil Együttműködés 2024-ben Zöld Civil Díjat adományozott Ilosvay Györgynek. A jelölést támogatták: Magyar Természetvédők Szövetsége, CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Éghajlatvédelmi Szövetség

Ilosvai györgy


Ilosvay György biológia-földrajz szakos tanár, biológus. Az ászkarákok, a száz- és ezerlábúak ökológiájával foglalkozó disszertációja megvédésével 1982-ben doktorált. Tíz évig a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum muzeológusa volt. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán 1985-től dolgozik főiskolai adjunktusként a Biológia, majd a Szegedi tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán a Környezet-biológia és Környezeti nevelési Tanszéken. 2011. januárjától az Interaktív Természetismereti Tudástár vezetője. Kutatási területei: herpetológia, talajlakó soklábúak, környezeti nevelés, tudománytörténet. 2009-től mestertanár. A 80-as évektől kezdve tagja, szervezője helyi szinten és országosan is a hazai zöld mozgalomnak. Alapítója és máig aktív tagja a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesületnek, melynek jelenleg elnöke is. A CSEMETE Egyesület aktív részese a hazai Zöld Civil Együttműködésnek, több országos találkozót szervezte. A Magyar Természetvédők Szövetsége alapítója, majd társelnöke, jelenleg elnökségi tagja. Az elmúlt évtizedekben a környezeti nevelés, természetvédelmi szakpolitikák területén segítette leginkább a Szövetség munkáját. Jelenleg is a tihanyi Kenderföldek megmentéséért folyó munka egyik motorja, a természetvédelmi felmérés koordinálásától kezdve a helyi civil szervezetekkel és más szereplőkkel folytatott egyeztetések szervezéséig. 2004-ben személyesen őt is Pro Natura Emlékplakettel ismerték el tevékenysége alapján. Ilosvay György – sokaknak csak Ilos, vagy Tanár úr – munkássága példát mutat abban, hogyan lehet és érdemes összefűzni a szakmai és civil létet, a helyi és országos aktivizmust, mely segítségével immár több generáció nőtt fel a kezei alatt, vált természetvédővé, aktív civillé.

 

Forrás: zoldhang.hu