Valódi körforgás csalásblokkolóval vagy különutas csomagolások: mit hozhat az új palackvisszaváltás?

  • 2023. október 27.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

Nagyon bízik a jövőre élesedő betétdíjas rendszerében a Mol hulladékkezelő leánycége, azt mondják, a borítékolhatóan nyűglődős kezdet után a lakosság hamar rá fog érezni. A csomagolásgyártó cégek egyelőre leginkább a kihívásokat látják a DRS-ben, szakmai szervezetük szerint benne van a pakliban, hogy lesznek italok, amelyeknél automata-kompatibilis palack helyett új csomagolási módokat vezetnek be; akár a kapszulás sűrítmények aránya is megnőhet a boltok kínálatában.

Jövő év elején indul a palackvisszaváltás újfajta rendszere, január elsejétől már kevés kivételtől eltekintve az egyszer használatos italcsomagolásokat is visszavihetjük a boltba, darabonként 50 forintot kapunk majd (vissza) értük. Az angolul Deposit Return System-nek (DRS) nevezett rendszerben 0,1–3 literes műanyag, fém vagy üveg anyagú palackokat és dobozokat szedik vissza automatákkal vagy kézzel, és az egészet a Mol leányvállalata, a Mohu működteti, minimum 35 évig.

A DRS egyelőre nem kötelező európai uniós előírás, de erősen ajánlott, mivel az EU 2025-re 77, 2029-re pedig 90 százalékosra akarja növelni a PET-palackok visszagyűjtési arányát, ehhez pedig aligha fogunk közel kerülni az új rendszer nélkül, hiszen itt a visszaváltási díj motiválttá teszi a vásárlót arra, hogy a palackokat ne a kukába vágja, hanem elvigye a visszaváltó pontra. Szelektív kukába való gyűjtés nyilván eddig is volt, de annak hatásfoka nagyon alacsony, azzal nem lesznek meg a célkitűzések.

A visszaszedő automaták telepítése minden 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerboltban kötelező, annál kisebbekben önkéntes, és ha az önként jelentkező kisboltokba nem fér be az automata, akkor kézi visszaszedéssel is lehet csatlakozni a DRS-hez. Az elsősorban az ital- és csomagolásgyártókat és a boltokat érintő részleteket a múlt héten megjelent kormányrendelet, a vásárlóknak szóló tudnivalókat pedig alábbi cikkünk tartalmazza:

Mi lesz, ha behorpad a palack?

De hogyan is fog működni a rendszer? Erről a Mohu vezérigazgatója, Pethő Zsolt beszélt a sajtónak. Mint elmondta: január elsején több mint kétezer kötelezően kihelyezett automatával indulnak el, de ezek felett még 2-4 ezer önkéntes jelentkezőre számítanak. Azt mondta, ha a kétezer kötelező mellett négyezer önkéntes automata állna üzembe, az nagyjából elég is lenne az országos lefedettséghez. Önkéntes érdeklődők már vannak, eddig több mint százan jelezték, hogy szeretnének automatát telepíteni a boltjaikba. Az automatákat a Mohu veszi meg és adja oda a boltoknak.

A DRS egyik újdonsága, hogy itt nem szabad összegyűrni a palackokat és dobozokat, mert akkor az automaták nem fogják azokat felismerni, és nem adják vissza a betétdíjat, vagyis az eddigi reflexünkkel homlokegyenesen ellenkező módon kell majd működnünk. Van úgy, hogy nem tudunk eléggé vigyázni a palackokra, benyomódnak, a címkéjük pedig leszakad vagy megkarcolódik, márpedig a gépek a forma, a súly és az új vonalkód alapján azonosítják be a bedobott árut, szóval lesznek itt problémák, de azért van némi játékterünk is.

 

A folytatásért klikk ide: hvg.hu