Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ültessünk fát a városban is!

  • 2018. november 16.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Az emberiség történelmében először a föld népességének több mint fele városokban él. 2050-re ez a szám várhatóan 66%-ra emelkedik. A városiasodás terjedésének erős lökést adnak Afrikában és Ázsiában a szegénység és az egyéb kapcsolódó társadalmi-gazdasági tényezők.

 

A városok növekedése jellemzően földhasználati stratégia nélkül történik, ami erősen káros hatást gyakorol az erdőkre, a tájképre, továbbá a városi és környéki zöldövezetekre.

Az urbanizáció kedvezőtlen környezeti hatásait gyakran tovább rontják az éghajlatváltozás, a fokozott környezetszennyezés, a rendelkezésre álló táplálék és erőforrások megcsappanása, valamint a fokozott szegénység és a szélsőséges éghajlati események gyakorisága.

A városi fás területek eközben enyhítik az urbanizáció negatív hatásait és társadalmi következményeit, élhetővé és ellenállóbbá varázsolva a környezetet.  

 

Bemutatunk kilenc érvet a városi fák ültetése mellett:

 

1.       A fák hozzájárulhatnak az élelem mennyiségi és minőségi elérhetőségének javításához: termésük (gyümölcsök, magvak) és leveleik hasznosak lehetnek az ott élők és takarmányállataik számára. A faanyag felhasználható főzéshez és otthonaik fűtéséhez.

2.       Az állatok számára a fák életteret, élelmet és védelmet biztosítanak, mellyel azok hozzájárulnak a városok biológiai sokféleségének megteremtéséhez és fenntartásához.

3.       Egy-egy fa akár évi 150 kg szén-dioxid elnyelésére is képes, ezzel mérsékelve az éghajlatváltozás hatását. A városokban, ahol különösen magas is lehet a légszennyezettség, a fák érezhetően javíthatják a levegő minőségét, egészségesebbé és élhetőbbé téve a mindennapokat.

4.       Tudatos fatelepítéssel a városokban akár 2-8 fokkal is csökkenthető a hőmérséklet, mérsékelve a városi „hősziget” hatást.

5.       A fák kérge és levelei kiválók szűrőként is, eltávolítják a levegőből a káros gázokat (szén-monoxid, nitrogén-oxidok, ózon és szulfát-oxidok) és a finom porrészecskéket (por, szennyeződések vagy füst).

6.       A fák hozzájárulnak a városiak jó közérzetéhez: a zöldterületek közvetlen közelségében élő emberek vérnyomása alacsonyabb, könnyebben birkóznak meg a napi stresszel, vagyis jobb fizikai és mentális egészségnek örvendenek.

7.       A nagyra nőtt fák szabályozzák a víz áramlását: kulcsszerepet játszanak az árvizek megelőzésében és a természeti katasztrófák kockázatának csökkentésében. Például egy idősebb örökzöld több mint 15 000 liter vizet képes megkötni.

8.       A fák segítségével alacsonyabban tartható a széndioxid-kibocsátás, az általuk elérhető energiatakarékosság révén. A fák okos elhelyezésével akár 30%-kal is csökkenthető a légkondicionálás szükségessége és 20-50%-kal a téli fűtésszámla.

9.       Egy jól megtervezett zöld városi tájkép akár 20%-kal is növelheti az ingatlanok értékét, valamint pozitív hatása van az idegenforgalomra és a vállalkozásokra.

 

Érdemes befektetni a zöldterületek tudatos tervezésébe és fenntartásába – egy jól megtervezett és irányított zöld infrastruktúrájú városba, ugyanis az rugalmasabbá, fenntarthatóbbá teszi a mindennapokat, valamint segíti az élelmezésbiztonság, a szegénység enyhítésének, a megélhetés javításának, az éghajlatváltozás mérséklésének, a katasztrófák kockázatának csökkentésének és az ökoszisztémák megőrzésének beteljesedését.

 

Kétségtelenül megtérül ha fát ültetünk: az abba fektetett energiát a fák élettartalmuk alatt kétszer-háromszor nagyobb haszonértékkel hálálják meg.

Ültessen fát, hogy ezzel is tegyen magáért, közösségéért és a jövő generációiért!

 

http://www.fao.org/europe