Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 18 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új szabad szoftver a hulladékgazdálkodás minőségi értékelésére

  • 2006. július 17.
  • humusz
Június 23-tól az interneten elérhetõ egy újabb weboldal, ahol a közösségeknek módjukban áll kiszámítani, hogy az általuk alkalmazott hulladékgazdálkodási rendszer alapján mekkora az „ökológiai lábnyomuk”, azaz a közösségnek mennyi területre és vízre van szüksége a környezetbõl, hogy ezt a rendszert „eltartsa”. Ez tulajdonképpen azt jelzi, hogy életmódunk, szokásaink (egyénként vagy közösségben) mennyire környezetpusztítóak.

Az interneten már egy ideje számos helyen találhatók az ökológiai lábnyom kiszámítását elvégző kalkulátorok, melyek alapvetően az étkezési és a közlekedési szokásokat veszik figyelembe a számítások elvégzéséhez, és egyénekre vannak kialakítva. Ezek közül néhány:

http://myfootprint.org/

http://www.bestfootforward.com/footprintlife.htm

http://www.greenfo.hu/zold_navigator/item.php?kategoria=11

A most közreadott francia szoftver az "ökológiai lábnyom" kiszámításához viszonylag kevés paramétert használ: természetesen szükség van az adott közösségben élő személyek, és a használt gépkocsik számára, a hulladékgyűjtés gyakoriságára, az összegyűjtött hulladék, és a felhasznált üzemanyag mennyiségére, a hulladékgyűjtéshez használt zsákok, tartályok jellegére stb. Az adatokból kapott eredmény (a lábnyom) alapján mód van arra, hogy a kérdező képet alkosson hulladékkezelési szokásai, rendszere minőségéről, sőt, egyes tervezett változtatások előtt vizsgálni lehet a különböző változatok várható hatását is.

A rendszert a francia SITA hulladékkezelő cég tette közzé a honlapján. A cég Franciaországban 18 000 alkalmazottal működteti hulladékkezelési rendszerét, 45 000 ipari és kereskedelmi ügyfele van, 9,5 millió lakosnak biztosítja szolgáltatásait, 2004-ben 2,2 Mrd EUR forgalmat bonyolított le, 14,5 M tonna hulladékot kezelt és ebből 5 M tonnát hasznosított.

A kalkulátor kifejlesztéséhez a SITA a "Global footprint network" hálózat francia partnerintézetének segítségét is igénybe vette. Ennek köszönhető az is, hogy a szoftver szabad felhasználású, lehetővé téve részint az érdeklődők számára a széles körű felhasználást, részint pedig - a remények szerint - azt is, hogy a visszajelzések alapján a rendszert tovább lehessen fejleszteni. Ehhez a fejlesztők azt kérik, hogy a közösségek jelentkezzenek be a rendszerbe, és bocsássák rendelkezésre az adott témakörben az adataikat, de - amennyiben indokoltnak látják - kritizálják is a kapott eredményeket.

A fentiekből láthatóan a SITA a 200 000 euróért kifejlesztett szoftvert csupán kiindulási pontnak tekinti ahhoz, hogy értékelni tudja a különböző hulladékkezelési módszereket. Ugyanakkor néhány következtetést már most is le lehet vonni a hulladékszállítás gyakoriságára vagy hulladékkezelési létesítmények elhelyezésére vonatkozóan. A cég vezetője azt ígéri, hogy a tapasztalatok alapján módosított, továbbfejlesztett kalkulátor várhatóan 2007-ben jelenik majd meg.

Fontos tudni a kezdeményezés értékének megítéléséhez, hogy jelenleg Franciaország ökológiai lábnyoma háromszor akkora, mint a Föld - okvetlenül szükség van tehát a gyakorlat megváltoztatására. Mindez akkor is igaz, ha az "ökológiai lábnyom" fogalmát, használatát több szempontból is bírálják (például azért, hogy nem veszi számításba a többszörös célra használt területeket, vagy mert a becslések az északi életstílusra alapoznak, vagy mert képtelen az egyéni fogyasztók kezelésére stb.).

Az új francia szoftver ezen a weboldalon található:

http://www.empreinte.sita.fr/empreinte_ecologique/index.php

 

  Dr. Zimler Tamás

www.mfor.hu