Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Túlfogyasztás napja Európában

  • 2019. május 18.
  • PKata

A túlfogyasztás napja május 10-re esik Európában: “Ha mindenki úgy élne, mint az európaiak, a Föld éves tartalékai a mai nap kimerülnének.” – WWF Magyarország

 

A Global Footprint Network minden évben nyilvánosságra hozza a Túlfogyasztás Világnapjának aktuális dátumát, amely tavaly augusztus 1-jére esett. Idén először viszont arra is fény derült, hogy mikor van az európai túlfogyasztás napja.

Magyarországon is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet, hiszen ha az egész világ úgy élne, mint hazánkban, akkor több mint kettő Földre lenne szükségünk.

 

Ezt nem csupán a WWF tanulmánya támassza alá, hanem a folyton nővő lakossági hulladéktermelés is. A Eurostat szerint egy európai lakos éves szinten fél tonna hulladékot termel, aminek egy része a kukába, másik része a települések határában, a környezetben végzi. A honlapunkra is folyamatosan, egyre nagyobb számban érkeznek az illegális hulladéklerakásokat bemutató és jelző bejelentések. Ezzel kapcsolatban év elején indítottuk el a bejelentői aloldalunkat, ahol regisztrálás után lehet feltölteni a levadászott szemétdombokat.

 

Tennél a szeméthegyek ellen? – Szemetszedes.hu

A szétdobált, elhagyott hulladékok, szemét eltakarítására hoztuk létre a Szemetszedes.hu – Takarítsuk ki együtt Magyarországot közösségi szemétszedési akciókat népszerűsítő és segítő honlapunkat.

 

Mi lesz a túlfogyasztás következménye?

A bolygó túlterhelése a biológiai sokféleség drasztikus csökkenéséhez vezetett. Mindez mára többek között olyan problémákat okoz, mint a halállományok zsugorodása, vízhiány, talajerózió, levegőszennyezés vagy az éghajlatváltozás. Ezek pedig fokozzák az extrém időjárási körülményeket, az aszályokat, árvizeket és tűzvészeket. Mindezek pedig további feszültségeket és konfliktusokat váltanak ki, és súlyosbítják a globális egyenlőtlenséget.

A jelentés kiemeli a különbségeket az uniós tagállamok és a világ többi országának ökológiai lábnyoma között, valamint azt is megmutatja, hogy bár az EU-országok között nagyok az eltérések, egy dolog azonban mindegyik országra jellemző: egyikük sem működik fenntartható szinten.

A jelentés üzenete megerősíti a hétfőn a Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatások védelmével foglalkozó Kormányközi Platform (IPBES) új tudományos jelentésében leírtakat, mely többek között arra is rámutat, hogy a következő időszakban akár egymillió állat- és növényfaj is kihalhat.

 

Az Európai Túlfogyasztás napja egyre hamarabb eljövő időpontja szörnyű jövőt jósol mindannyiunk számára. Pár környezetért, jövőért aggódó emberen kívül ez érdekel valakit?

 

Forrás: https://hulladekvadasz.hu