Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Terjed a napenergia hasznosítása, de mi legyen a leszerelt panelekkel?

  • 2020. augusztus 14.
  • CsViki

Ahogy globálisan egyre lendületesebben nő az üzembe helyezett napelem panelek száma, a világnak hamarosan szembe kell néznie egy korábban szinte ismeretlen problémával. A leszerelt panelek ugyanis jelentős mennyiségű hulladékot képeznek, aminek az elhelyezése egyelőre megoldatlan kérdés.

A teljes globális napelem kapacitás tavaly elérte a 629 gigawatott, ami 12 százalékos növekedés volt a 2018-as szinthez képest. Ez a névleges kapacitás hatalmas mennyiségű panelt jelent, melyek élettartama azonban nem végtelen.

Következésképpen, néhány éven belül a világnak szembe kell néznie egy új kihívással, a leszerelt panelekből adódó hulladékkezeléssel – írja a Oilprice.com elemzése. 

Noha a napelem panelek mérete és kapacitása is nagyon különböző lehet, az elemzés úgy számolt, hogy ha csak a tavaly üzembe helyezett paneleket nézzük – melyek 114,9 gigawattot jelentettek –, akkor mindössze egyetlen évben több tízmillió napelem panelt üzemeltek be, világszerte. Emellett sokmillió olyan panel van, amely hamarosan eléri az élettartama végét.

 

Fenyegető hulladék

Egy nemrég közzétett kutatás szerint az évtized végére nagyjából 8 millió tonna napelemhulladék lesz, amelynek helyet kell találni.

A National Renewable Energy Laboratory jelezte, 2050-re ez a szám elérheti a 80 millió tonnát is. Összevetésképpen, 2016-ban még csak 250 000 tonna napelemhulladékról kellett gondoskodni.

A problémát sok esetben az okozza, hogy nincs megoldva a rendszerszerű újrahasznosítás. Jóllehet a napelem panelek méretét és élettartamát figyelembe véve egyelőre a terület nem számít jelentős hulladéktermelőnek (például az autóiparhoz képest), de egyre égetőbb kérdés, hogy globálisan is figyelmet kapjon a probléma, ha a napenergia továbbra is rendkívül gyors ütemben terjed.

A felhasználás során az is gondot jelent, hogy a fogyasztók gyakran 10-12 év után lecserélik a paneleket, vagyis a tervezett élettartamnál jóval korábban.

Emellett pedig sokszor úgy tekintenek a panelekre, mint az autókra, amelyektől megszabadulnak, de nem foglalkoznak azzal, mi történik velük a későbbiekben.

 

 

Forrás: origo.hu