Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A téli energiaválságot megelőzve, az EU-nak csökkentenie kell a műanyaggyártását

  • 2022. október 09.
  • Jakab János

Az új jelentés szerint sürgősen csökkenteni kell a műanyagok gyártását, hogy csökkentsük az Európai Unió fosszilis tüzelőanyagoktól, valamint az orosz olajtól és gáztól való függőségét.

Mivel az EU fenyegető gázhiánnyal számol, az uniós országok a fogyasztóktól várják el a csökkentés terheinek vállalását, és ezért új megállapodásokat kötnek az fosszilis tüzelőanyag-ellátás biztosítására. Ugyanakkor a politikai döntéshozók érintetlenül hagyják a műanyag- és petrolkémiai ágazatot – amely a globális olaj- és gázkereslet növekedésének legnagyobb részét adja ki. A Break Free From Plastic és a Nemzetközi Környezetjogi Központ (CIEL) új jelentése a műanyagok és petrolkémiai anyagok európai piacát térképezi fel, azzal érvelve, hogy az EU – amely Oroszországból szerzi be gázszükségleteinek csaknem 40%-át és olajának több mint 20%-át – előmozdíthatja az energiabiztonságot azáltal, hogy visszafogja ezeket az energiaintenzív iparágakat.

 

„A műanyagok és a petrolkémiai termékek a legnagyobb ipari olaj-, gáz- és villamosenergia-felhasználók az EU-ban, és ennek az energiának közel 40%-át kizárólag műanyag csomagolások előállítására fordítják. Komoly mulasztásnak számít, ha ezt az ágazatot nem vesszük figyelembe a »Takarékoskodj a gázzal a biztonságosabb télért« terv készítésekor. Miközben a családok és a kisvállalkozások az egekbe szökő energiaszámlákkal néznek szembe, a petrolkémiai ipar szűkös erőforrásokat pazarol el a fölösleges, egyszer használatos műanyagok előállítására, ezzel is előidézve az EU energiaválságát.”

- mondta Delphine Lévi Alvarès, a Break Free From Plastic mozgalom európai koordinátora.

 

A jelentés főbb pontjai: 

2020-ban az EU teljes gázfogyasztásának csaknem 9%-áért és olajfogyasztásának 8%-áért a műanyaggyártás volt a felelős. Ez körülbelül annyi, mint Hollandia teljes gázfogyasztása, és majdnem annyi, mint Olaszország 2020-as teljes olajfogyasztása.

A műanyaggyártás a petrolkémiai ipar folyamatai közül a leginkább energia- és alapanyag-igényes. A műanyag csomagolás önmagában a műanyagtermékek végpiacának 40%-át teszi ki az EU-ban, körülbelül annyit, mint Magyarország teljes gáz, valamint Svédország és Dánia együttes olajfogyasztása 2020-ban. 

2020-ban az EU27-ben a teljes gáz és a teljes olajfogyasztás közel 15%-át használták fel petrolkémiai termékek előállítására. 

Az EU-ban 2020-ban a gáz 38%-a és az olaj 22%-a Oroszországból származott, így az energiaigényes petrolkémiai ipar jelentős mértékben az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól függ. 

Belgium, Németország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Hollandia és Lengyelország együttesen az EU olajfogyasztásának 75%-áért és a teljes gázfogyasztásának 81%-áért, valamint a műanyag csomagolási hulladék 77%-áért felelős. 

Mivel a műanyagipar azt tervezi, hogy az elkövetkező 20 évben megduplázza a gáz- és olajalapú termelését, a jelentés szerint ez a növekedés összeegyeztethetetlen az EU céljainak elérésével, beleértve a Green Deal-ben meghatározott olyan klímacélokat, mint a globális felmelegedés 1,5°C alatt tartását és a műanyagszennyezés kezelésére tett erőfeszítések.

„Oroszország inváziója Ukrajnában megmutatta a fosszilis tüzelőanyagoktól való globális függőségünk veszélyét. Csak az egyéni fogyasztóktól elvárni, hogy bármit is tegyenek, nem megfelelő és aránytalan válasz a jelenlegi válság mértékére és intenzitására”

– mondta Lili Fuhr, a CIEL klíma- és energiaprogramjának igazgatóhelyettese.

 

„Az EU vezetőinek abba kell hagyniuk az új fosszilis tüzelőanyagok utáni neokolonialista hajtóvadászatot, és e helyett szembe kell nézniük a problémával azáltal, hogy a gázmegtakarítás érdekében azonnal csökkentik a műanyaggyártást, kezdve a felesleges egyszer használatos műanyag csomagolással.”

 

A jelentés részletezi a konkrét szakpolitikai ajánlásokat az EU számára a fosszilis tüzelőanyag-felhasználás csökkentésére a petrolkémiai és műanyaggyártásban, erős megelőzési és újrahasználati irányelvek révén. Ezek közé tartoznak a regionális fellépések és az arra irányuló erőfeszítések, hogy a jogilag kötelező erejű globális műanyag-egyezményről szóló közelgő tárgyalások során fokozzák az upstream intézkedésekre vonatkozó törekvéseket.

 

„A műanyag csomagolások 50%-os csökkentésével és az újrahasznosítás 90%-os arányával a Cseh Köztársaság éves olaj- és gázfogyasztásának megfelelő mennyiséget takaríthatnánk meg. Ez óriási lehetőség az EU számára, hogy egyszerre kezelje az energia-, éghajlat- és műanyagszennyezési válságot.”

– mondta Lévi Alvarès.

 

„Itt az ideje, hogy az EU valódi vezető szerepben lépjen fel. A biztonságosabb tél érdekében a műanyagnak mennie kell.”

 

Fordította: Jakab Roberta

Forrás: BFFP