Tavaly 12 %-kal csökkent a Kínába szállított hulladék mennyisége

  • 2018. március 29.
  • CsViki

Li Ganjie kínai környezetvédelmi miniszter a 13. kínai Országos Népi Gyűlés sajtóértekezletén elmondta, hogy tavaly a Kína által importált szilárd hulladék, vagyis külföldi hulladék 12%-kal csökkent az előző évhez képest. Idén Kína továbbra is jelentős mértékben csökkenti az importált külföldi hulladék mennyiségét – írja a China Radio International.

Tavaly 12 %-kal csökkent a Kínába szállított hulladék mennyisége

 

„A tavalyi év első felében javult a piaci helyzet, bizonyos cégek már előre hallották a külföldi hulladék importtilalmának bevezetését és az első félévben gyorsan és rengeteg hulladékot importáltak. Ezen okok miatt a külföldi hulladék importjában az ár és a mennyiség emelkedett az első félévben. A második félévben sokat dolgoztunk, sok erőfeszítést tettünk, megváltoztattuk ezt a tendenciát. Az egész évben az előző évhez képest 12%-kal csökkent az importált külföldi hulladék mennyisége, eredményes volt a munkánk. A jövőben továbbra is ennek a tendenciának megfelelően jelentős mértékben csökkentjük a külföldi hulladék importját.”

Li Ganjie környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy az idei évtől kezdve Kína módosítja és optimalizálja az importlistát, jelentősen csökkenti a szilárd hulladék importját. Bizonyos külföldi médiumok szerint a külföldi hulladékra vonatkozó kínai tilalom káoszt okozott egyes országokban. Erre reagálva Li Ganjie hangsúlyozta, hogy a külföldi hulladék importjának korlátozása és betiltása fontos lépés az új fejlődési koncepció végrehajtása, az ökoszisztéma javítása és az emberek egészségének védelme terén, ehhez joga van a kínai kormánynak. Kína a veszélyes hulladékok határokon történő mozgásának ellenőrzéséről és ártalmatlanításáról szóló Bázeli Egyezmény alapítóinak egyike. Az egyezmény értelmében az országoknak joguk van megtiltani a külföldi veszélyes hulladékok bejutását, kötelezettségük van a közelben kezelni és ártalmatlanítani saját hulladékaikat. Amennyiben a hulladékot a határokon keresztül mozgatják, biztosítani kell a hulladékot fogadó országban a környezetet és az emberek egészségét.

„Ami az állítólagos káoszról szóló jelentéseket illeti, szerintem vagy nem ismerik a valóságot, vagy Kínára akarják hárítani a felelősséget. Valójában a tilalom előkészítésekor és bevezetésekor gondoltunk a különböző felek érdekeire, és bőséges időt adtunk mindenkinek. Például fél évvel ezelőtt már tájékoztattunk az importlista módosításáról és erről értesítettük az illetékes nemzetközi szerveket, köztük a Kereskedelmi Világszervezetet is. Az előfordult konkrét gondokról időben tanácskoztunk az érintett felekkel, és nem volt nagy negatív hatás.”

Li Ganjie hangsúlyozta, hogy a különböző országoknak saját maguknak kell csökkenteni, kezelni és ártalmatlanítani a maguk által előállított veszélyes hulladékot. Ez előfeltétele és alapja a világ zöld, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható fejlesztésének, a tiszta és szép nagyvilág építésének.

 

Forrás: dontwasteit.hu