Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Társadalmi ökoszisztémák - tudományos ismeretterjesztés közösségi térben

  • 2019. február 18.
  • CsViki

Tisztelettel és szeretettel meghívja az érdeklődöket a Háló Közösségfejlesztő Katolikus Egyesület nyolc alkalmas, Társadalmi ökoszisztémák - tudományos ismeretterjesztés közösségi térben c. előadássorozatára. Az előadások 2019. február és 2019. április között kerülnek megrendezésre az S4-ben (1052 Budapest, Semmelweis u. 4.).

1. A háziorvos a természetes egészségről

Időpont: 2019. február 18. 18 óra

A beszélgetést vezeti dr. Kálmán Eszter, háziorvos

Rendhagyó módon ez az esemény nem előadás lesz, hanem vezetett beszélgetés Kálmán Eszter és a közönség között. Közösen ismerhetünk meg új gyógymódokat, és új utakat.

A következő témákat fogjuk érinteni:

1. Meghűléses betegségek kezelése természetes módon a háziorvos szemével.

2. Ételed legyen a gyógyszered!

3. Élelmiszer beszerzés környezetbarát módon.

Az esemény részletei itt találhatóak.

 

2. A természet határai - meddig használhatjuk (ki)?

Időpont: 2019. február 20. 18 óra

Előadó: Antal Z. László, az MTA TK Szociológiai Intézetének tudományos főmunkatársa.

Az előadásban arról lesz szó, hogy a különböző országok és a különböző társadalmi csoportok milyen mértékben sértik meg a természet törtvényeit és arról, hogy ma Magyarországon milyen lehetőségeink vannak a törvénysértés csökkentésére illetve megszüntetésére.

Az esemény részletei itt találhatóak.

 

3. Forró pontok a bioetikában

Időpont: 2019. február 27. 17 óra

Előadó: Németh Gábor

Az előadás után lehetőség nyílik kérdéseket feltenni.

Az eseményt a T72 Mozgalom Egészségügyi Munkacsoportjával közösen szervezzük.

Az esemény részletei itt találhatóak.

 

4. A mobiltelefontól az okos városokig

Elektromágneses környezetünk és az egészség

Időpont: 2019. március 4. 18 óra

Előadó dr. Thuróczy György Ph.D. (a Nemzeti Népegészségügyi Központ kutatója)

Az elmúlt két évtizedben a mobil hírközlés és a vezeték nélküli kommunikációs eszközök használata rendkívüli gyorsasággal terjedt el. Tekintettel arra, hogy ezek az eszközök elektromágneses sugárzásokat bocsátanak ki, jogosan merül fel a kérdés az ilyen rendszerek egészségre gyakorolt hatását illetően.

Az előadásban, illetve a beszélgetésben áttekintjük a mobil kommunikáció fejlődését, a lehetséges egészséggel összefüggő kérdéseket, és betekintünk az "okos" jövőbe is.

Az esemény részletei itt találhatóak.

 

5. „A technika mellett őrszemet áll az etika. Még ma is?”

Időpont: 2019. április 8. 18 óra

Előadó: dr. Jávor András, a Magyar Bioetikai Társaság elnökségi tagja, fa T72 Mozgalom Egészségügyi Munkacsoport vezetője.

Tudósok sora állítja, hogy a mesterséges intelligencia megjelenése és rendszerbeállítása már a XXI. század közepén elvezet a technológiai szingularitás korába. Öntanuló gépek átveszik az emberiség, így az egyes ember felett is az uralmat, akinek sorsáról, életkilátásairól, egészségéről automatikus, szinte ember által befolyásolhatatlan döntések fognak születni. Az etika, amely eddig fékezte „a mindent szabad, ami lehetséges” gyakorlatot, egyre inkább kiszorul, mint szempont, a döntéshozatalból. Az előadás arra keresi a választ, hogy miért jutottunk ide és mit kell tennünk, hogy elkerüljük ezt a kiszolgáltatottságot, különösen az életvédelem és a gyógyító ellátás területén. Egyre inkább be kell látnunk, hogy az embernek felül kell emelkednie önmagán, az Ént kell magában úgy felszabadítania, hogy lelkét Teremtőjével egyesítve annak szolgálatába álljon, akit nem ő alkotott és nem ő gondolt el – hisz az Egész szolgálatát vállalva válhat csak szabaddá. Úgy tűnik, az utolsó órában vagyunk.

Az esemény részletei itt találhatóak.

 

6. Minden egybetartozik - néhány gondolat a teremtésvédelem spiritualitásáról

Időpont: 2019. április 24. 18 óra

Az előadó: Laczkó Zsuzsanna SJC (Jézus Szíve Társaságának tagja)

"Virágzó gyümölcsfákra hulló hó; aszály, majd mindent elsodró, özönvízszerű eső; rekord erejű széllökések; rendkívül alacsony dunai vízállás; ijesztő előrejelzések a jövőre vonatkozóan... Eközben Ferenc pápa arról beszél, hogy a Föld a szegények szegényeinek legszegényebbike, és ökológiai megtérésre, a jövő generáció iránti felelősséggel élt életre hív meg, sőt szólít fel.

Nem vagyok sem természettudós, sem teológus. Szent Ignác lelkiségét követő szerzetesként - némi természettudományos és teológiai érdeklődéssel megáldva - próbálom megtalálni Istent mindenben, az egész teremtett világban, és keresem, hogy mire hív minket. Erről szeretnék megosztani néhány gondolatot." Laczkó Zsuzsanna tollából.

Az esemény részletei itt találhatóak.

 

Az előadássorozatot az NKA támogatja.

 

Várjuk Önöket szeretettel!

A Háló munkatársai