Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ombudsman a kukákról

  • 2010. február 19.
  • zui

kukakSérti a jogbiztonságot, ha az önkormányzat nem ad 120 literesnél kisebb gyűjtőedényt az azt igénylőknek, ezáltal ugyanis a szemétszállításban, a díj megállapításában nem érvényesül a szolgáltatás-ellenszolgáltatás arányossága - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Több vizsgált önkormányzati rendelet sem szabályozza a közszolgáltatás szüneteltethetőségének lehetőségét, mert a törvényből hiányzik a szüneteltetés értelmezése, és a jogszabályok az üresen álló ingatlanokra sem tartalmaznak rendelkezéseket. Ezekre a hiányosságokra az ombudsman 2006 óta újra és újra felhívja a figyelmet - olvasható Szabó Máté hivatalának közleményében.

A korábbi állapothoz képest előrelépést jelentett a 2008-ban hatályba lépett kormányrendelet, amely a díjmegállapítás részletszabályait pontosítva lehetőséget teremtett a szezonális díjfizetésre, ám a jogalkotás több hiányosságát ez sem volt képes orvosolni. Az egyes önkormányzatok gyakorlata például változatlanul nem egységes, továbbra is lehetőség van arra, hogy ne határozzák meg a közszolgáltatás szüneteltetésének szabályait - hívta fel a figyelmet a biztos.

Több panaszos sérelmezte, hogy a hulladékkezelést végző közszolgáltató cég a díjjal tartozóknak fizetési felszólítást küldött, majd a behajtást átadta egy követeléskezelő magánvállalkozásnak, az pedig kilátásba helyezte, hogy bírósági útra tereli az ügyet. Szabó Máté megállapította, hogy ez a gyakorlat sérti a jogbiztonságot, a jogállamiság elvét, a tisztességes eljáráshoz, valamint a jogorvoslathoz való jogot. Ezekben az esetekben adók módjára behajtható köztartozásról van szó, aminek érvényesítése nem egy magáncég, hanem a jegyző hatáskörébe tartozna – azaz a közszolgáltató a díjhátralék beszedése során figyelmen kívül hagyta a törvényi feltételeket.

Az ombudsman mindezek miatt felhívta a környezetvédelmi és vízügyi minisztert, intézkedjen, hogy a közszolgáltatás igénybevételének, arányosságának, esetleges szüneteltetésének ma vitatott szabályozása egységesebb legyen. Az önkormányzati minisztert pedig felkérte, hogy az államigazgatási hivatalok bevonásával tegyen lépéseket, amelyek nyomán - a helyes joggyakorlat érdekében - valamennyi önkormányzati rendeletben alkalmazzák a törvényi rendelkezéseket. Szabó Máté felhívta a panaszokkal érintett önkormányzatokat, fordítsanak kiemelt figyelmet arra, hogy rendeleteik megalkotása és módosításai feleljenek meg a törvényi rendelkezéseknek.

Forrás: greenfo/mti