Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tübingen város törekvései az egyszer használatos csomagolások mennyiségének minimalizálására

  • 2022. szeptember 30.
  • Gyuri

Tübingen egy németországi, 90 000 fős város Baden-Württemberg tartományban, amely egy igen példamutató lépést tett az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok felszámolására.

2022 januárjában külön adót vetett ki a város önkormányzata az egyszer használatos élelmiszer- és italcsomagolásokra. Az új adó értelmében minden olyan vállalkozás, amely Tübingen területén működik és elvitelre szolgál ki ételt és italt, 50 eurócentet fizet minden egyszer használatos élelmiszer- és italcsomagolásra, valamint 20 centet az egyszer használatos evőeszközökre. Az étkezésenként kivethető adót 1,50 euróban maximalizálták. A vállalkozások eldönthetik, hogy saját maguk fizetik-e meg az adót, vagy azt valamilyen mértékben a szolgáltatást igénybe vevő fogyasztókra hárítják. 

 

A vállalkozások hozzáállása

Az adó bevezetése előtt több ízben is tartott tájékoztatót a város önkormányzata a vállalkozások számára, ahol részletesen elmagyarázták az adó bevezetésének okát, annak mikéntjét és az általa várt pozitív eredményeket. Az első alkalommal a vállalkozók meglehetősen negatívan fogadták az adó bevezetésére irányuló törekvéseket, azonban a későbbiekben az önkormányzat újabb tájékoztató alkalmával reális alternatívákat és segítségnyújtási lehetőségeket vázolt fel a vállalkozások számára, és a hallott információk hatására a vállalkozások hozzáállása pozitív irányba fordult.

 

A város motivációja

Az adó bevezetésének fő motivációja a közterületeken keletkező és otthagyott, tartósan nagy mennyiségű utcai szemét volt, amelynek nagy része egyszer használatos élelmiszer- és italcsomagolásokból származott városszerte. Az önkormányzat szerint a szemét eltakarítása évente mintegy 700.000 euróba kerül a városnak, amely szemétnek közel 70%-a egyszer használatos műanyag csomagolás. Ezen számok alapján a kivetett adónak köszönhetően az önkormányzat azt várja, hogy nagymértékben csökkenjen a közterületeken a szemét, és jóval kisebb összeget kelljen a közterületek tisztán tartására áldoznia. Az adó bevezetésének fő célja az egyszer használatos csomagolások mennyiségének drasztikus csökkentése a városban.

 

Ösztönzők és támogatások

Tübingen város különböző módon igyekezett segíteni a vállalkozásokat, hogy minimalizálni tudják az egyszer használatos csomagolóanyagokat, és meghonosítsák a városban az újrahasználat kultúráját. A város támogatási programot vezetett be a vállalkozások számára, mely során jelentős anyagi hozzájárulással támogatja a vállalkozások újrahasználható csomagolóanyagra való áttérését, és támogatja a csomagolóanyagok tisztításához szükséges infrastruktúra kiépítését is. Emellett a városban működő vállalkozásoknak az önkormányzat segített olyan cégekkel kapcsolatba kerülni, amelyek már korábban átálltak újrahasználható csomagolásra, és jó példaként szolgálhatnak a megvalósítás kidolgozása folyamán.

 

Pereskedés a várossal

2022 márciusában a helyi McDonald’s franchise tulajdonosa bírósági keresetet nyújtott be a város által bevezetett különadó ellen. A baden-württembergi regionális bíróság úgy határozott, hogy a város műanyag csomagolóanyagokra kivetett adója érvénytelen, mert sérti a szövetségi kormánynak a nemzeti csomagolási törvényben meghatározott hatáskörét. A tübingeni önkormányzat viszont úgy döntött, hogy a város nem kívánja elfogadni a bíróság csomagolási adóval kapcsolatos ítéletét, és fellebbez ellene. A per eredményéről vagy megállapodásról egyelőre nincsenek információk, így csak bízhatunk abban, hogy a város által bevezetett különadó érvényben maradhat, ezzel is csökkentve az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok mennyiségét. 

 

Jogi korlátok

A városi önkormányzatok gyakran ütköznek jogi korlátokba a hulladék megelőzésére vagy a hulladék csökkentésére vonatkozó, saját maguk által felállított jogszabályok megalkotásakor, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy e kísérletek a hulladék keletkezésének megelőzésére szükségesek ahhoz, hogy hosszú távon valódi eredményeket érhessenek el mind regionális, mind országos szinten. 

 

Tübingen példáját alapul véve reméljük, hogy más városok is csatlakoznak majd a kezdeményezéshez, és regionális szinten is nagyobb hangsúlyt fektetnek az egyszer használatos műanyag hulladék mennyiségének csökkentésére, valamint törekednek az újrahasználat elfogadtatására és annak a köztudatba való beépítésére.

 

Ha többet szeretnél megtudni Tübingen város törekvéseiről, ide kattintva elolvashatod a teljes, magyarra fordított történetet.

A cikket írta: Kovács Réka