Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 19 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sarkköri területek = illegális vegyianyaglerakó ?

  • 2005. február 20.
  • humusz

Az orosz nukleáris hulladék tárolására már igénybe vett északi sarkkörön túli területek új globális szerepre tettek szert: a világ vegyiparának hulladéklerakójává kezdenek válni - hívja fel a figyelmet a WWF természetvédõ szervezet.

A legújabb kutatások magasabb koncentrációban mutatták ki a betiltott DDT rovarirtó szert mint az azt egykor előállító országokban. "Ez valóságos katasztrófa a sarkköri területek számára" - jelentette ki a WWF brit toxikológiai programjának vezetője Elizabeth Salter Green. "Egyre többféle mérgező vegyületet lehet kimutatni egyre magasabb koncentrációban a sarkköri élőlények szervezetében."

A környezetvédelmi szervezet szerint a nem csak a sarkköri állatok, beleértve a halakat, fókákat és bálnákat is, hanem a jégben magában is kimutatható vegyületek befolyásolják az élő szervezetek immunrendszerét, hormonháztartását és ivarszerveit. Az egyebek között gyúlásgátló szerek és odaégést megelőző edénybevonatok készítésére használt vegyszerek a tengeráramlatokkal jutottak el az északi területekre, ahol a jég megkötötte és fokozatosan ismét kibocsátja azokat.
"A folyamat csak erősödhet ha nem teszünk sürgősen ellene valamit" - jelentette ki Salter Green. "Szigorítani kell a vegyipari szabályokat, mégpedig sürgősen."

A szennyeződés nem csak időzített vegyi bombává alakítja át a sarkköri területeket, de már most is súlyosan károsítja az ottani élővilágot, bekerülve az állatok vérkeringésébe lecsapódva azok zsírszöveteiben az évek során egyre magasabb koncentrációt érnek el. "A sarkköri környezetszennyezés súlyos hatással van az élővilágra, de még a táplálékszerzésben rájuk utalt bennszülött lakosságra is.