Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

ReTuna, a svéd használtcikk pláza

  • 2020. július 20.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Még 2015-ben, 5000 négyzetméteren, 13 üzlettel nyílt meg Svédországban, Stockholmtól egy órányi vonatútra a ReTuna nevű áruház, aminek érdekessége, hogy csak használt dolgokat lehet benne vásárolni. Most viszont bekerültek a Guinness Rekordok könyvébe is, mint a  világ első ilyen jellegű  bevásárlóközpontja.

 

A pláza Eskilstuna városában található, ami alapvetően egy klasszikus ipari városka volt, de az itt élők most leginkább azzal szeretnének kitűnni, hogy mennyire odafigyelnek a környezetre. Ez nem valami új hóbort náluk, már az 1990-es évektől hangsúlyozzák, hogy jobban oda kellene figyelni a környezetre. A pláza a megnyitása óta töretlenül nagyon népszerű, a vezetője szerint úgy kell elképzelni, mint egy átlagos bevásárlóközpontot, ahol lehet venni bútorokat, ruhákat, van játékbolt és elektronikai szaküzlet, könyvesbolt és még virágárus is.  Utóbbit például szállodák, konferenciaközpontok látják el áruval, akik egy-két nap után kidobnák az egyébként még mindig frissnek tűnő vágott virágokat, vagy a kis energiával még újra széppé varázsolható cserepes növényeket. 

Svédországban egyre népszerűbb az a két szó, hogy "köpskam", ami a vásárlás miatti megszégyenítést, és a "flygskam", ami pedig a repülőutak miatti megszégyenítést jelenti, és egyre többen inkább a használt árucikkek között keresgélnek. Sőt, van már olyan képzés is, amin kifejezetten azt oktatják, hogyan lehet például használt ruhákat újraszabni, hogy megfeleljenek a legutóbbi divatnak. 

 

Borítókép:  Jonathan Nackstrand / AFP

A borítókép és a hír közvetlen forrása: index.hu