Párologtatással akár végtelenszer újra lehet hasznosítani a zacskókat és az eldobható műanyag termékeket

  • 2024. szeptember 05.
  • Jakab János

A Berkley-i Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja forradalmi műanyaghasznosítási eljáráson dolgozik, amiről a New Scientist számolt be. A folyamat lényege, hogy az olyan hétköznapi eldobható műanyag tárgyakat, mint a nejlonzacskókat katalizátorok bevetésével elpárologtatják, és így az alkotóelemekből újra jó minőségű műanyagok gyárthatók.

Az első kísérletek papíron ígéretesek voltak, azonban ritka és drága fémkatalizátorokra, például irídiumra volt szükség a folyamathoz. A továbbfejlesztett eljárás ezt a problémát igyekszik kiküszöbölni a kutatócsoport vezetője, John Hartwig szerint.

 

A szakemberek a Science-ben publikált kutatásuk szerint az új módszerhez két, könnyebben hozzáférhető és lényegesen olcsóbb katalizátort választottak. Ezek a nátrium alumínium-oxidon és a volfrám-oxid szilícium-dioxidon voltak. Így mintegy 90 százalékos hatékonysággal állították elő a műanyagokat adó óriásmolekulákat (polimereket) alkotó monomereket, a propilént és az izobutilént.

 

Ezzel olyan tiszta alapanyagot tudnak előállítani, amiket szinte új nyersanyagként lehet felhasználni a körforgásos gazdálkodásban. Csakhogy a műanyaggyártásban a műanyagot alkotó polimereken kívül számos adalékanyagot is használnak, amelyek közül egyenlőre csak egy szűk réteg párolgását tesztelték. Ezek az eredmények viszont egyelőre biztatóak, úgyhogy Hartwig reméli, hogy az eljárást további fejlesztések árán az iparban is alkalmazhatják majd.

 

Cikk forrása: qubit.hu