Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Öt ország a körkörös gazdaságért

  • 2014. november 24.
  • Csilla

Az Európai Bizottság idén nyáron elfogadta azt a nulla hulladék programot, amely jogi alapot biztosít a körkörös gazdaság fejlesztéséhez. A keretrendszer elősegíti az anyagok újrahasznosítását, a hosszútávú gazdasági növekedést, új munkahelyeket teremt, és hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás csökkenéséhez.

A célok között szerepel 2030-ig a lakossági hulladék 70%-os, és a csomagalóanyagok 80%-os újrahasznosítása. A bizottság becslése szerint 600 milliárd eurót spórolna meg az EU-nak a körkörös gazdaság kiépítése, bizonyos országok már most az élen járnak előremozdítása érdekében.

Dánia: A kormány 2022-ig a háztartási hulladék 50%-ának újrahasznosítását célozta meg, jelenleg 23%-on állnak, a többi elégetésre kerül. Bár rengeteg pénzt fektettek hulladékégetők létrehozásába, már törvény tiltja új égetők építését.

Hollandia: Az új célszámok értelmében 50%-ra kell mérsékelni az égetésre kerülő hulladék mennyiségét, 75%-ra a hulladék szétválogatását és a forrásnál való elkülönítését. Az égetők magas színvonalúak, alkalmasak energia-visszanyerésre, így szemét lényegében nem is kerül lerakásra. Az égetés - ami potenciális újrahasznosítási lehetőségeket akadályozhat meg - terén létrejött túlkínálat miatt viszont szükség lenne olyan törvényekre, amelyek megakadályozzák a hulladékáram égetőkbe kerülését.

Skócia: Az első nemzet, amely csatlakozott az Ellen McArthur Foundation CE100 körkörös gazdaság csoportjához. Az ország a három év alatt történő, a körkörös gazdaságra való átállást tűzte ki célul. Ezért 2011-hez képest 2025-re 25%-os hulladékcsökkentést irányzott elő.

Svédország: Egy új törvény értelmében a kereskedők kötelesek ugyanannyi elektronikai cikket elfogadniuk újrahasználatra és -hasznosításra, mint amennyit eladnak. Egy átlag svéd jelenleg évi 23 kg elektronikai cikket vásárol, így 2020-ra a jelenlegi 70%-ról 85%-ra szándékozzák emelni a fémek újrahasznosításának mértékét. Emellett a jelenlegi 65%-ról szintén 85%-ra szeretnék növelni a papíralapú csomagolóanyagok újrahasznosítását is.

Japán: 2000-ben fogadták el a törvényt az Erőforrások Hatékony Használatának Elősegítéséről. A gyártókat törvény kötelezi, hogy szétszerelőüzemeket is működtessenek, és kötelező az anyagtakarékosság is. Ennek eredményeképpen mára a fémek 98%-át visszanyerik.

A teljes cikk angol nyelven itt olvasható.

Forrás: The Guardian