Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyugat-Sydney óriás hulladékégetőjének tervét elutasították

  • 2018. július 27.
  • Csilla
Az ausztráliai civil szervezet a National Toxics Network (Nemzeti Toxikológiai Hálózat) NTN gratulált az Új-Dél-Wales Független Tervezői Egyesületének a döntéséhez, amiben elutasították a következő generációs mega hulladékégető - ’hulladékból energia’ fejlesztést a Sydneyben található Eastern Creekben.

A Független Tervezői Egyesület döntésében úgy látta, hogy a projekt nem élvezi a közösség támogatását az alábbi érvek miatt:

  • ­    a projekt hatása a levegőminőségre,
  • ­    a projekt hatása az emberi egészségre,
  • ­    a beruházási terület alkalmassági vizsgálata,
  • ­    a levegő minőségére és vízminőségre gyakorolt hatás és azok közötti kölcsönhatás,
  • ­    valamint a projekt nem követi az EP&A (Új-Dél-Wales környezetvédelmi tervezésről és értékelésről szóló 1979-es) törvényének célkitűzéseit.

„A Független Tervezői Egyesület alapos vizsgálatot tartott a javaslatról, és mi fellélegezhettünk a döntés hallatán” – mondja Jo Immig, a Nemzeti Toxikológiai Hálózat nemzeti koordinátora. „Egyben gratulálunk a Nyugat-Sydney közösségnek, akik  erőteljesen ellenezték a ’piszkos’ beruházást.  A Független Tervezői Egysület döntése érvényesíti a közösség érdekeit.”

„A demokratikus társadalmakban a közösség hozzájárulása elengedhetetlen feltétele kellene legyen bármely magas kockázattal járó ipari beruházásnak. Szerettük volna, hogy a Független Tervezői Egyesület legyen tisztában a fogadó közösség határozott nézőpontjával, amit egy 10 000 aláírást tartalmazó petíció, valamint a helyi önkormányzat elutasító határozata demonstrált.”

„A hulladék égetése nem összeegyeztethető a fenntartható Zero-hulladék gazdálkodási modellel és körforgásos gazdasági céllal, mely irányzatokat az összes felelősségteljes kormányzat célul tűzött ki” – mondta Jane Bremmer, az NTN Zero Waste OZ koordinátora. „A hulladékégetők sohase tudnak fenntartható megoldást biztosítani a hulladékproblémára, és az újrahasznosítható energia megnevezés erős megtévesztés.”

„A szövetségi kormányzat szándéka a tiszta energia anyagi támogatása, melynek téves alkalmazása lenne a hulladékégető ipar fejlesztése, ami a termelt energia egységre vetítve több üvegházhatású gáz és mérgező anyag kibocsátással jár, mint a szén vagy olajtüzelésű energiatermelés.  Új-Dél-Wales kormánya és a közösség világos üzenete, hogy Ausztrália jobban is tud teljesíteni. Itt az ideje fenntartható Zero hulladék modell alkalmazásának a város  politikájában” – Ms. Bremmer összegzése szerint.


A Független Tervezői Egyesület döntése itt található.



Fordította: Matisz Zsófi

Forrás: NTN sajtóközleménye

Kép forrása: Daily Telegraph