Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nyitott az út a törökországi betétdíjas csomagolási és palackozási rendszer előtt

  • 2019. február 06.
  • Csilla
"2023-ra Törökországban minden italpalackra kiterjesztik a betétdíjas visszaváltási rendszert" - jelentette be a Környezetvédelmi és Urbanizációs minister: Murat Kurum.

A rendszer célja a szárazföldi és a tengeri szennyezés csökkentése egy kis pénzösszeg visszatérésével a palackokat visszaváltó fogyasztók számára.

Ezzel az intézkedéssel a feldolgozatlan műanyag palackok millióit fogják megfékezni nap mint nap. A kormány már megtette a lépéseket a műanyag zacskók használatának csökkentésére azzal, hogy az áruházak 25 cent díjat számolnak fel minden szatyorért.

A  "Zero Waste" projektjük kiterjed már a palackokra is.

„A Zero Waste projektet, amelyet Emine Erdoğan first lady védjegyez, be fogjuk vezetni minden közintézménybe és a magánszektorba 2023-ig.  2023-ra a Zero Waste projekt 20 milliárd török líra megtakarítást eredményez, és legalább 100 000 honfitársunk számára biztosít munkát. A műanyag zacskók elleni küzdelem határozottan folytatódik. Minimálisra csökkentjük városaink hulladék problémáját. Továbbá 2023-ig teljesen átállunk az italpalackok betétdíjas visszaváltási rendszerére.”- mondta Kurum egy találkozón Antalya déli tartományban január 20-án.

Isztambul metró állomásain már bevezettek egy betétdíjas visszaváltási rendszert a műanyag palackokra és fém italdobozokra. Elsőként az İTÜ-Ayazağa metró állomáson üzemeltették be az italautomatát. A projektet várhatóan hamarosan kiterjesztik a metró többi állomására is.

Az Isztambul Kártya (Istambul Kart) néven ismert városi közlekedési bérletet egyszerűen egy műanyag palack vagy alumínium italdoboz visszaváltásával fel lehet tölteni.

Amikor egy járókelő üres műanyag palackot helyez be a jegy automatába, a gép érzékelője megvizsgálja a műanyag méretét: egy 0,33 literes palack 2 kurust fog visszaadni (egy török líra 100 kurus), egy 0,5 literes palack 3 kurust ér, egy 1 literes palack 6 kurus, és egy 1,5 literes palackért 9 kurust kapunk.

Az alumínium italdobozok esetében a gép 7 kuruşt ad a 0.33 literes dobozokért és 9 kuruşt a 0.5 literesekért.

Mivel egy viteldíj 2,60 lirába kerül, legalább 28 darab 1,5 literes palackot vagy 0,5 literes alumínium italdobozt kell visszaváltani a gépben annak érdekében hogy, kijöjjön a teljes viteldíj.

 

Forrás: http://www.hurriyetdailynews.com/bottles-deposit-return-scheme-gets-gree...
Fordította: Bentamra Csaba