Nyárig belefuthatunk olyan csomagolásokba, amiket nem vesz be az automata

  • 2024. január 04.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

Az év elején kialakult kisebb kavarodás után közleményben tisztázza az Országos Kereskedelmi Szövetség, hogy pontosan milyen csomagolások visszaválthatóak a boltokban kihelyezett automatáknál.

Az OKSZ felhívja rá a figyelmet, hogy a visszaváltási lehetőség csak azoknál az italoknál érvényes, amelyeken a gyártó ezt fel is tünteti a csomagoláson, palackokon. Ezek a visszaváltható csomagolású italok 2024 első féléve során fokozatosan fognak megjelenni az üzletek polcain – tehát nem az év első napjaiban.

Ennek oka, hogy ugyan a visszaváltás hivatalosan január 1-jétől működik, a gyártóknak július 1-jéig adtak haladékot, hogy átálljanak az új rendszerre, és az italaikat a betétdíjas csomagolásokban kezdjék árulni. Így júliusig találkozhatunk olyan italokkal, amelyekre nem kell betétdíjat fizetni – ezeket nem lehet visszaváltani sem.

„A szabály egyszerű: az automatába csak az dobható be, ami után már fizetett visszaváltási díjat a vásárló – más palack, doboz nem”– hangsúlyozza az OKSZ. A későbbi palackokon rajta lesz az előírt logó, feliratozás és a visszaváltási díj összege is, ez alapján látni lehet majd, hogy visszaváltható-e a csomagolás.

Az automaták telepítése még folyik, a tesztelés pedig még csak most következik. Az OKSZ azt is kiemeli, hogy nem érdemes a régi palackokat bedobni a gépbe, mert ezzel kárt tehetünk az automatában is.

A betétdíjas termékekről és a visszaváltás menetéről itt foglaltuk össze a legfontosabb információkat.

Forrás: telex.hu

A kép forrása: kaposvarmost.hu