Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

"Nincs két bolygónk" - országszerte tüntettek a klímavédő diákok

  • 2019. december 02.
  • CsViki

A globális megmozduláshoz tucatnyi magyar városban csatlakoztak, csak Budapesten legalább ezren demonstrálhattak. Ott volt Karácsony Gergely is.

"Nincs két bolygónk" - skandálták a budapesti klímatüntetés résztvevői, amint pénteken kora délután éppen a Margit hídon mentek át, a Batthyányi tértől a Kossuth térig tartó útjuk közben. A többségében középiskolás korú tüntetők megtöltötték a híd felét, néhány ezren is lehettek.

A budapesti tüntetésen részt vett Karácsony Gergely főpolgármester is, aki az Index tudósítójának azt mondta: "helyzet kritikus, nem lehet szőnyeg alá söpörni”. Nem valami semleges dologról van szó, hanem olyanról, amely azonnali cselekvést igényel.” Elsősorban a közlekedéssel, közösségi közlekedéssel kapcsolatban, illetve a zöldterületek növelésével kapcsolatban kell konkrét lépéseket tenni.

Márpedig nagyon sok teendője van a városnak, a klímaváltozás elleni küzdelemben Budapest az utolsó helyen kullog, a magyar kormány pedig nem kezeli kellő súllyal az ügyet: energiapolitikában rossz úton haladunk, "a lakossági szektor energiahatékonysági beruházásaihoz szükséges támogatására EU-s forrásokat a kormány nem hívta le. Mi EU-s támogatással nagyarányú energiakorszerűsítési programot akarunk indítani Budapesten.” 

"Alig néhány évünk maradt, hogy megfordítsuk a sorsunkat, mielőtt az ökológiai- és éghajlati katasztrófa hatásai visszafordíthatatlanok lesznek" - írta közösségi oldalán a demonstrációt szervező Fridays For Future Magyarország. Hozzáteszik: "olyan új társadalmi-gazdasági rendszerre van szükségünk, amelynek alapját a természet megőrzése és az emberi jóllét jelenti, a profit minden mást felülíró hajszolása helyett". A szervezők az ezt kiharcolni hivatott globális, de főleg nyugat-európai civil mozgalom, a Greta Thunberg nevéhez fűződő Fridays for Future ("Péntekek a Jövőért") aktivistái.

A budapestivel párhuzamosan százak demonstráltak Szegeden, Egerben, Szekszárdon, Debrecenben, Nyíregyházán, Kecskeméten, Pécsen, Miskolcon, Győrön, Tatán és Karcagon is. De, minthogy nemzetközi mozgalomról van szó, világszerte számtalan nagyvárosban tüntettek párhuzamosan a magyarországi megmozdulással.

 

Forrás: nepszava.hu