Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nemzetközi online konferencián vitatták meg a visszaváltási rendszer európai modelljeinek pozitív tapasztalatait

  • 2020. augusztus 10.
  • CsViki

A visszaváltási rendszerek európai modelljeinek tapasztalatai címmel tartott nemzetközi online szakmai konferenciát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága 2020. augusztus 6-án.

A kormány az idei év elején fogadta el a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amely meghatározza azokat a területeket, amelyeken konkrét intézkedéseket terveznek bevezetni, ilyen az éghajlati semlegesség, a zöldgazdaság és a hulladékgazdálkodás is. Radikálisan átalakítják a műanyag palackok, fémdobozok és üvegek használatának rendszerét, lehetővé teszik  visszaváltásukat, ezzel csökkentve környezetkárosító hatásukat.

Mint az Európai Unió összes tagországának, így Magyarországnak is a körforgásos gazdaságra kell átállnia. Ebben a modellben nem keletkezik olyan hulladék, amely semmilyen formában nem hasznosítható újra, a termékeket és a csomagolásaikat pedig nem csak előállítják, használják, majd eldobják, hanem gazdasági szempontból is kihasználják azért, hogy fenntartható módon képesek legyenek a jövő alapanyagaivá válni, hiszen a hulladék érték. Az érintett vállalatok társadalmi részvételével olyan rendszert alakítanak ki, amelyben visszaváltási díjjal ösztönzik a kiürült műanyag és üveg palackok, fémdobozok gyűjtőpontra vitelét.

A nemzetközi konferenciát azzal a céllal szervezték meg, hogy a résztvevők betekintést kaphassanak a visszaváltási és betétdíjas rendszerek széles európai skálájába. A szakmai beszélgetésbe 13 ország – Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Izland, Litvánia, Németország, Norvégia, Olaszország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia, Svédország – szakmai képviselője csatlakozott be, hogy bemutassa a már létező visszaváltási rendszerek tapasztalatait, és a kidolgozás alatt álló rendszerek tervezett szabályozásának részleteit. Összességében elmondható, hogy azokban az országokban, ahol a visszaváltási rendszert már bevezették, a társadalom széleskörű támogatását élvezik.

A hulladékgazdálkodási ágazat tervezett átalakítása kapcsán, a visszaváltási rendszerrel kapcsolatos intézkedések kidolgozásakor is rendkívül fontos a kormány számára a bevált nemzetközi gyakorlatok megismerése, a többi tagállam szakmai álláspontja és véleménye, amely hozzájárul a teljes hulladékgazdálkodási ágazat megújításához.

(Szerkesztői megjegyzés: Az európai példák és jó gyakorlatok fontosságát elismerve meg kell jegyezni, hogy a betétdíjas rendszer bevezetésével kapcsolatos egyeztetések mindeddig gyakorlatilag a háttérben, kizárólag a csomagolóanyag-gyártók, -hasznosítók és italgyártók bevonásával folytak, civil és szakmai részvételről nincs tudomásunk. A civil érdekek képviselete nélkül félő, hogy kizárólag egyes egyutas csomagolások betétdíjának kötelező előírása valósul meg (PET-palack, fém italosdoboz), az újratöltésre alkalmas rendszerek kiterjesztése, bővítése pedig továbbra is elmarad.) 

Forrás: ITM Kommunikáció / dontwasteit.hu