Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyagszennyezés-mentes jövőkép

  • 2016. szeptember 15.
  • Deli Peti

Egy úttörő jelentőségű új, globális irányelv került kiadásra egy 90 civilszervezeti tagságot számláló nemzetközi hálózatból, amely műanyagszennyezés-mentes jövőt hirdet. Az elképzelés 10 szabályt sorakoztat fel a végleges cél elérése érdekében, ami ez esetben nem más, mint egy műanyagszennyezéstől mentes jövő. A vízió többek között az első lépést képviseli egy globális mozgalomban [1] ami a társadalom megítélését hivatott megváltoztatni a műanyagok használatát illetően.

 

Muanyagszennyezes

 

A téma szakértői úgy vélik, hogy 2050-re több műanyag lesz a vízben mint amennyi hal – ami veszélyezteti mind a vizek biodiverzitását, mind pedig az emberek egészségét – hacsak nem cselekszünk sürgősen. A közismert problémák ellenére az országok kormányzatai és a probléma kialakulásában érintett iparágak mindeddig kudarcot vallottak a rendszerszintű átrendeződés kérdésének megoldásában, amely az egyetlen megoldáshoz vezető út.

 

Európai szinten a körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési terv, illetve a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló irányelv fantasztikus lehetőséget nyitnak arra, hogy alapjaiban változtathassuk meg a műanyagok felhasználását, illetve arra, hogy megakadályozhassuk a műanyaghulladékok kialakulását. Ez a politikai döntéshozók célzott segítsége és közreműködése nélkül – mely kiterjed az olyan kérdéskörökre is, mint a műanyagok teljes életciklusa, tehát az olaj kinyerésétől a termék elhasználódásig – nem valósítható meg.

 

"Ez az első olyan alkalom, amikor különböző csoportok a világ minden tájáról összegyűlve egy közös megoldást keresnek a műanyagszennyezés problémakörét tekintve. Ez egy olyan mozgalom kezdete, amely kormányzatok, városok és vállalkozások rendkívüli hozzájárulásához fog vezetni az egyre csak növő veszedelem megfékezésében" - mondta el Delphine Lévi Alvarès, az európai nulla hulladék politikai tisztviselője és koordinátora az európai műanyag összehangolási folyamatának.

 

Az európai tagállamok és a multinacionális cégeknek muszáj fellépniük felelősségteljesen a műanyagok felelőtlen felhasználásával szemben, melyek okozta környezeti károkat sok esetben az éppen arra legsérülékenyebbeket érinti globális szinten. Nem kérdés, hogy a döntéshozók keménykezű és koordinált közbenjárása nélkül a vállalkozások továbbra is válogatás nélkül fogják felhasználni a különböző műanyagokat és ezáltal a szennyezés mértéke is tovább fog nőni. Az említett civil szervezetek felszólítják az európai bizottságot és a tagállamokat arra, hogy törekedjenek ambiciózus változtatásokra a műanyagszennyezés-mentes jövőkép elérése érdekében.

 

A hálózathoz a Humusz Szövetség is csatlakozott.

 

[1] további információkért látogass el a http:\\breakfreefromplastic.org angol nyelvű weboldalára

 

Fordította: Szabó Deli Péter