Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyag helyett krumpliból készült evőeszközök

  • 2018. november 22.
  • Enikő
Pontus Törnquist azt szeretné elérni, hogy a gyorséttermek által termelt műanyagszemét mennyisége csökkenjen.

Megelégelte egy svéd dizájner, hogy szinte az összes gyorsétterem műanyag evőeszközöket ad vendégeinek, ezért gondolt egyet, és elkezdett azzal kísérletezni, hogy milyen természetes anyaggal tudná helyettesíteni a műanyagot. Pontus Törnquist, aki iparművészetet tanul a Lund Egyetemen, nemsokára sikerrel járt: feltalálta a „krumpliműanyagot”, ami kinézetre majdnem ugyanolyan, mint az átlagos műanyag – eltekintve attól, hogy nem szennyezi a környezetet.

 

 Törnquist igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a világ műanyagszemetének nagy részét a gyorséttermek termelik, mivel műanyag evőeszközöket adnak. Az általa kitalált anyag ugyan szintén csak egyszeri használatot tesz lehetővé, de ezután igen rövid idő alatt lebomlik, és nem marad belőle semmi - írja a Design Indaba.

 

Törnquist evőeszközei kizárólag vízből és burgonyakeményítőből készülnek. Az összetevőket összekeverik, majd felhevítik, amíg a massza meg nem szilárdul. A dizájner szerint viszont szinte lehetetlen megjósolni, milyen vastagságú vagy keménységű anyagot kapunk a folyamat végén.

További információért lásd: https://twitter.com/BuzzFeedNews/status/1064973895617384448

forrás: https://hvg.hu/elet/20181121_Muanyag_helyett_krumplibol_keszit_evoeszkozoket_egy_sved_dizajner__video

https://www.designindaba.com/articles/creative-work/industrial-design-student-created-alternative-disposable-plastic-using