Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Műanyag ételtárolók és italpalackok – így kell jelenteni a csökkenést

  • 2022. február 24.
  • Jakab János

Megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában és az EUR-Lex.eu oldalon a az Európai Bizottság (EU) 2022/162 végrehajtási határozata az egyszer használatos műanyag ételtárolók és italtartó poharak tagállami fogyasztáscsökkentésének kiszámítására, ellenőrzésére és jelentésére vonatkozó szabályokról.

Mint portálunk is beszámolt róla korábban, az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 2019/904/EU irányelv előírja többek között az egyszer használatos műanyag ételtároló edények és italtartó poharak fogyasztásának tagállami csökkentését 2026-ra. A csökkentés báziséve 2022.

 

A tagállamoknak az intézkedések listáját 2021. július 3-ig meg kellett küldeniük az Európai Bizottság részére és nyilvánosságra is kellett hozniuk.

 

Magyarország a fogyasztáscsökkentés érdekében két intézkedést hozott:

– az egyszer használatos műanyag ételtároló edények ingyenes rendelkezésre bocsátásának tiltását,

– az egyszer használatos műanyag italpoharak forgalomba hozatalának 2023. január 1-től történő tiltását.

 

Előbbiről, az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 349/2021. (VI. 22.) Korm. rendelet, utóbbiról az egyes egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyagtermékek forgalomba hozatalának korlátozásáról szóló 301/2021. (VI. 1.) Korm. rendelet rendelkezik.  

 

Az egyszer használatos műanyag italpoharak tiltásával csak a fogyasztás helyén megtöltésre tervezettek érintettek, viszont az irányelvi fogalomnak megfelelően a csak részben műanyagot tartalmazó termékek, így a műanyagbevonatú papírpoharak is a hatály alá tartoznak.

 

A megszületett bizottsági végrehajtási határozat szerint a fogyasztásról tömeg vagy darab alapon kell jelenteni. Az EU Bizottság álláspontja szerint az egyszer használatos műanyagtermékeknek nemcsak mint egész termékeknek, hanem a műanyagtartalmuknak a csökkentése önmagában is megvalósít a SUP irányelv kitűzte fogyasztáscsökkentést. Így azon tagállamoknak, melyek a fogyasztásról nem darab, hanem tömeg alapon jelentenek, a részben műanyagot tartalmazó termékek esetében a műanyagtartalomról külön is jelenteniük kell. Ehhez a tagországoknak ezeket az adatokat a gyártóktól – amennyiben azok ismerik – be kellene szerezniük, ami jelentős többletadminisztráció, az adatok számításához ugyanakkor becsléseket is alkalmazhatnak.

 

A fogyasztácsökkentést mérendő a gyártók számára Magyarországon a 349/2021. (VI. 22.) Korm. rendelet az irányelv alapján már előírt adatszolgáltatást, először 2022-ről. Kérdés, a megszületett határozat nyomán azon módosítani kell-e majd.

 

Cikk és kép forrása: dontwasteit.hu