Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Molnár Áron és Szabó Győző is folytatja az önkéntes munkát a szokolyai táborban

  • 2020. június 18.
  • CsViki

Példaértékű összefogással épül, elsősorban hátrányos helyzetű gyerekeknek és a járvány okozta válság miatt bajba került sportegyesületeknek diáktábor Szokolyán.

Az épület és a kert rendezése már javában folyik. A képeken Molnár Áron és Szabó Győző színművészek éppen bokrokat ásnak ki, mellettük zenészek, sportolók és civilek, egymást nem ismerő, az élet különböző területeiről érkező emberek fogtak össze, hogy segítsenek. A tábort a Nagy Játéknap ötletgazdája, Vörös Eszter, egy négygyerekes anyuka hívta életre.

„Az a tervem, hogy hátrányos helyzetű gyerekeket szeretnék táboroztatni, illetve fogyatékkal élőket, de jöhetnek határon túli magyarokat is várok szeretettel, de sportegyesületeket is, akik most kicsit bajba kerültek, nem úgy érkeznek be a pénzek, ahogy eddig.”- mesélte Vörös Eszter.

Az épület korábban is táborként funkcionált. Fürdőszobás szobákkal, konyhával, nagy kerttel várja majd a gyerekeket. A szobák falát egy graffitiművész tette különlegessé. Az összefogás részeként az önkénteseknek Szokolya község polgármestere főzött ebédet. Amikor a településen meghallották, hogy felújítják a tábort, hoztak az önkénteseknek reggelire több tálcányi túrós táskát, a helyi karatésok is azonnal felajánlották segítségüket. A polgármester később, ha elindulnak a táborok, rendelkezésre bocsátja az önkormányzati fenntartású sportlétesítményeket, a futballpályát, a sportcsarnokot.

Az épületben fürdőszobás szobák találhatók, 58 férőhellyel, valamint nagy konyha, étkező és közösségi tér. A Királyrétre tartó kisvasút pont a ház előtt áll meg, a kert végében pedig patak csörgedezik.

Molnár Áron és Szabó Győző a Toxikomák konyhájának önkénteseivel a korlátozások idején a Hős utca lakóit segítette meleg étellel. Ennek a programnak a korlátozások feloldása ugyan véget vetett, de nem akarják elengedni az ott megismert gyerekek kezét.

"Eszter felajánlotta ezt a tábort augusztusra, úgyhogy úgy döntöttünk, hogy a Wesley általános iskolával és a Lauderrel közösen csinálunk egy tábort 28-30 fővel" - mondta Molnár Áron, majd Szabó Győző hozzátette "Nagyon sok hívás érkezett és felajánlás a Toxikomák konyhára, de talán ez volt a legmeglepőbb.”

A szokolyai tábor a tervek szerint a környezettudatos szemléletmód terjesztése érdekében egyben ökotábor is lesz.

A tábor alapítója, Vörös Eszter úgy tervezi, hogy a gyerekeket is bevonja az ételek elkészítésébe, legalábbis részben. A helyi iskola menzáján fognak főzni a gyerekekre, de például a reggeli tojásrántottához már nekik kellene a tyúkok alól kiszedni a tojást, illetve az ebédhez például kihúzni a földből a répát. Így megtanulhatják honnan is származnak az alapanyagok. Amit lehet igyekeznek helyben, Szokolyán beszerezni és a fenntartáshoz szükséges munkához helyi lakost alkalmazni.

A tábor szépítésében és életre keltésében közreműködött még Zala György olimpiai bronzérmes kenus, edző, Kiss Endi, a Hooligans dobosa, és a TündérPakk Közhasznú Alapítvány munkatársai.

 

Forrás: euronews.com