Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ön mit iszik? A palackos víz 3500-szor rosszabb lehet a csapvíznél

  • 2021. augusztus 13.
  • Gyuri

Legalábbis környezeti szempontból. A meghökkentő szám egy barcelonai kutatás eredménye.

Abban talán semmi meglepő nincs, hogy egyes emberek szívesebben isznak palackozott vizet, mint azt, amelyik a csapból folyik. Ennek egyrészt lehet az az oka, hogy az országban, illetve az adott régióban nem igazán tiszta a víz, miként az is, hogy a palackok egy egészségesebb élet képét próbálják átadni. Csakhogy ez nem teljesen igaz.

 

Ahogy arra az Euronews cikke, illetve konkrétan az ISGlobal nevű egészségügyi intézet rávilágított, a palackozott vizek általi környezeti terhelés több mint jelentős. Ezt egy barcelonai tanulmány alapján állapítottak meg. A kutatók szerint a spanyolországi városban mintegy 1,35 millió ember él, közülük pedig mintegy 60 százalék palackos vizet (is) iszik.

 

A szakértők a palackos vizek elkészültének teljes folyamatát figyelembe véve végezték a felmérést. Vagyis számításba vették a gyártást, a csomagolást, a szállítást, de még a hulladék megsemmisítését is beleértve. A spanyol intézet, az ISGlobal ezek alapján jutott arra a következtetésre, hogy ha minden barcelonai palackozott vizet inna,

 

akkor a szükséges nyersanyagok kitermelése éves szinten 1,43 állatfaj pusztulásához vezetne, a folyamat maga pedig több mint 70 millió eurót emésztene fel.

 

A számok tükrében az is elmondható a kutatók szerint, hogy a palackozott víz ilyen szintű fogyasztása 1400-szoros nagyobb terhet jelentene a környezetnek, és 3500-szor nagyobb errőforrásbéli költséget. Szemben azzal, ha a lakosság inkább csapvizet inna.

 

Az Euronews idézi Cathryn Tonne, az ISGlobal vezető kutatóját, aki szerint a csapvíz környezeti és egészségügyi szempontból is jobb választás.

 

Forrás: hvg.hu