Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mielőtt LED lámpát vesz, olvassa el!

  • 2020. február 25.
  • CsViki

A LED lámpa típusok között egyre nagyobb teret nyer az úgynevezett LED-szálas lámpa (angolul a „LED filament lamp” és a „LED Glass” elnevezések használatosak erre a típusra), amelyet úgy terveztek, hogy mind esztétikai mind fényeloszlási szempontból a hagyományos izzólámpához hasonlítson és a LED-ek nagy hatékonyságával rendelkezzen.

A fényt a LED- szálas lámpáknál a sorba kapcsolt apró diódákból állítják elő, amelyek hasonlítanak egy izzólámpa wolfram izzószáljára. A LED-szálas lámpák ugyanúgy körte alakúak, ugyanazon fejeléssel készülnek mint a hagyományos izzók, így illeszkednek a meglévő lámpa foglalatokba, ugyanolyan feszültséggel működnek, mint az izzólámpák, és a hagyományos izzók közvetlen pótlására szolgálnak. A LED-szálas típusok általában hatékonyabbak is, mint más LED-es lámpák. A LED-szálas lámpák búrájának anyaga tipikusan üveg, a fej nikkelezett réz, és a tápegység olyan kicsi, hogy elfér a lámpa fejében. A nagyszámú miniatűr LED lencse a lámpában leegyszerűsíti az áramellátást, általában 4 szálat és szálanként 28 kis chip-et használnak. Ennek a lámpának nagyon alacsony a műanyagtartalma, így ez a típus az amely anyagának a legnagyobb hányadát újra tudjuk hasznosítani.

A világítástechnikai ipar aktív és úttörő szerepet vállal a lámpahulladékok hulladékainak visszavétele és újrahasznosítása terén. A LED-szálas lámpák elterjedése azért is jelenthet áttörést a lámpa-hulladékgazdálkodásban , mert jelenleg alacsony a LED-es lámpákban lévő műanyagok újrahasznosítási aránya. Míg a főként műanyagból épített LED lámpák anyagának 20%-át tudjuk újrahasznosítani, addig a LED-szálas lámpák anyagának 85%-a hasznosítható újra.

Tavaly 556 tonna lámpahulladékot gyűjtött össze, és hasznosított az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. 568 új gyűjtőpontot nyitottak, így már 14500 ponton gyűjtik és veszik át a lámpahulladékot.

2020. január 27-én tette közzé a 2019-es évről szóló gyorsjelentését az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. A kiégett lámpákat, izzókat és fénycsöveket begyűjtő és újrahasznosító társaság 2019-ben 556 tonna hulladékot gyűjtött be és hasznosított, ez az értékesített lámpamennyiségnek a 65%-a. A hulladék hasznosítási ráta 86%-os, ami azt jelenti, hogy 476 tonna hasznos üveget és fémet forgattak vissza az ipari körforgásba.

A világítástechnikai ipar évente mintegy 930 tonna lámpát bocsát piacra. Az értékesített mennyiség 65%-a már LED-es lámpa, melyek energiatakarékosak, hosszú élettartamúak és nem tartalmaznak higanyt. Napjainkra 35%-a zsugorodott a hagyományos higany tartalmú energiatakarékos lámpák értékesítésének aránya.

 

Szerző: Sarkadi Péter

Forrás: greenfo.hu