Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 7 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mától a jövőben élünk – ma van az ökológiai túllövés napja

  • 2017. augusztus 02.
  • Peti

Az ökológiai túllövés napja 2017-ben augusztus 2-ra esik. A dátum azt jelenti, hogy eddig a napig éltük fel a természet egy évre jutó erőforrásait.  Másképpen megfogalmazva: az emberiség 8 hónap alatt elhasználta azt, amivel 12 hónapig kellett volna gazdálkodnia.

A napsütéses kánikula ellenére szomorúan kelhettek fel ma azok az emberek, akik a környezetvédelmet szívügyüknek tekintik, próbálnak tudatosabban élni, hogy környezetük még sokáig fennmaradjon.

„Mire ez a szomorkodás?” – teheti fel a kérdést az egyszerű járókelő, mit sem sejtve, hogy mától már ő is a jövő tartalékait éli fel. Mert igen, ez nem scifi, ez már a valóság: mától a jövőtől veszünk el.

 

Az ökológiai túllövés napját minden évben a Global Footprint Network számolja ki, és ez 2017-ben augusztus 2-ra esik. A dátum azt jelenti, hogy eddig a napig éltük fel a természet egy évre jutó erőforrásait.  Másképpen megfogalmazva: az emberiség 8 hónap alatt elhasználta azt, amivel 12 hónapig kellett volna gazdálkodnia.

Ez a nap tavaly augusztus 8-a volt. Idén majdnem egy teljes héttel korábban jött el, ezzel rekordot tartva: ez minden idők legkorábbi dátuma. 

 

Pedig nem is olyan régen még nem volt ilyen rossz a helyzet. Kevesebb, mint 50 éve, 1970-ben egészen december 23-ig sikerült húzni az ökológiai túllövés napját, ekkor még szinte optimális volt a természeti erőforrások felhasználásának mértéke.

Az, hogy ilyen tempóban fogyasztunk, elképesztő. 1,7 Földre lenne szükségünk, hogy mohóságunk még éppen fenntartható legyen. 

Természetesen ez egy globális átlag, érdekes egy pillantást vetnünk arra, hogy egyes országoknak „mennyi a Föld igénye”. Ha a világ lakossága úgy élne, mint ahogy Ausztráliában élnek az emberek, 5,4 Földre, ha az USA-ban, 4,7-re lenne szükségünk. A rekordot meglepő módon egy kisállam tartja. Luxemburgban nem kevesebb, mint 9,1 Földre lenne szükség!

A legkisebb ökológiai lábnyom érhetően a fejletlen régióban található országoknál mutatható ki, mint például Eritrea, Kelet-Timor, Haiti, Banglades vagy Afganisztán.

A magyar lakosság ökológiai lábnyomát nézve az átlagnál 2 tizeddel többre, majdnem 2 Földre lenne szükség, ha mindenki magyar módra élne. 

A globális ökológiai túlköltekezés hatásai már egyre inkább érzékelhetőek szerte a világon: erdőirtás, szárazság, ivóvízhiány, talajerózió, a biodiverzitás csökkenése, és a légköri szén-dioxid koncentráció növekedése.

 

De, még mielőtt mindenki elkeseredne, a folyamat visszafordítható!

Ehhez nem kéne mást tennünk, mint hogy minden évben 4,5 nappal késleltetni a túllövés napját, és 2050-re fenntartható lenne a fogyasztásunk!

Ha az egész világon csak fele annyi élelmiszert dobnánk ki, mint most, 11 nappal tolódna későbbre a túllövés. Természetesen a legdrasztikusabb változást a karbon-lábnyomunk csökkentésével érnénk el. 50%-os karbon-lábnyom csökkentéssel majdnem egy évszaknyival, 89 nappal tudnánk viszonylagos lelkiismeretfurdalás nélkül fogyasztani.

A túllövés napja egy jó figyelmeztetés arra, hogy érzékeljük, mennyire pazarló életmódot folytatunk. Próbáljunk meg pár szokásunkon változtatni, és egy lépéssel közelebb kerülhetünk a fenntartható közös jövőhöz.

A változtatáshoz sok hasznos segítségre lehet bukkanni honlapunkon.

Kevesebb vásárlással, tudatos fogyasztással már a saját házunk táján is a jó útra térhetünk. 

 tulloves

Írta: Tóth Márk

Forrás: 

http://kislabnyom.hu/hir/fogyasztas-hatarok-nelkul-iden-ismet-tullottunk-celon

http://www.ng.hu/Fold/2017/08/01/Iden-is-elhasznaltuk-mar-a-Foldet