Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Már lehet regisztrálni az idei TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

  • 2019. február 19.
  • CsViki

Már lehet regisztrálni a 8. alkalommal megrendezendő, egyben az eddigi leghosszabb TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióra. A Fenntarthatósági Témahét ideje alatt, 2019. március 18-24-ig tartó önkéntes szemétszedési rendezvénysorozatra március 3-án éjfélig lehet jelentkezni a teszedd.hu honlapon.

Az egyhetes önkéntes akcióra a legalább 10 fős csoportok helyi koordinátorai jelentkezhetnek, illetve egyénileg az egyes találkozási pontokhoz is csatlakoznak az érdeklődők. A Fenntarthatósági Témahét az iskolás korosztály számára kedvező tanulási lehetőséget biztosít, erősíti a környezettudatos gondolkodásmódot. Ezt egészíti ki a TeSzedd!, ami gyakorlati lehetőséget nyújt a fiatalok számára is, akár egy kirándulással egybekötve.

Az önkéntes hulladékgyűjtéshez az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosítja az önkéntesek számára a szükséges kesztyűket és zsákokat. Az akció logisztikai partnere a Magyar Posta Zrt., a tárca a közreműködésükkel ingyenesen juttatja el az egyes találkozási pontok helyi koordinátoraihoz a gyűjtéshez biztosított eszközöket. A szemétszedést követően pedig az ITM gondoskodik a hulladék elszállításáról is.

TeSzedd

Magyarországon 2011. óta minden évben sor került a TeSzedd! akcióra, amely ma már hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Az önkéntes gyűjtés célja, hogy megtisztítsuk az országot az illegálisan lerakott, felelőtlenül eldobált szeméttől, másrészt szeretnénk erősíteni az emberekben a környezet iránti érzékenységet.

A TeSzedd! segít népszerűsíteni a lakosság körében az önkéntességet, emellett az akciónak komoly közösségépítő szerepe is van, hiszen kiváló alkalmat ad a helyi természeti értékek megismerésére, a helyi közösségek hasznos együttműködésére. A szervezők tapasztalatai szerint, aki egyszer már részt vett az országos szemétgyűjtési akcióban, az később sokkal jobban odafigyel környezete tisztántartására is.

A tárca a TeSzedd! mellett országszerte további akciók támogatásával járul hozzá szemléletformáló kampányok támogatásához. Az ITM a termékdíjakból befolyt összegekből mintegy 250 millió forintot fordít a nemzeti parkok, civil szervezetek, óvodák, iskolák és önkormányzatok támogatására.

A pályázati forrásból közel 100 szervezet tart szemléletformáló előadásokat és vetélkedőket, tanösvényeket alakítanak ki, önképzőköröket szerveznek, de van olyan pályázó is, aki szemléletformáló társasjátékot készít.

 

Mit kell tenned?

Döntsd el, hogy önkéntesként (egyedül vagy csoportosan) vagy koordinátorként csatlakozol az akcióhoz, de ne feledd, jelentkezésedet legkésőbb 2019. március 3-án éjfélig várják. Önkéntesként nincs más dolgod, mint csatlakozni egy már meglévő találkozási ponthoz és részt venni az akcióban. Ha koordinátornak jelentkezel, azzal vállalod, hogy ott helyben Te magad kézben tartod a szemétgyűjtést. Ez azt jelenti, hogy átveszed, a helyszínre viszed és kiosztod a szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket, aláíratod a jelenléti ívet, koordinálod az eseményeket, majd az akció után jelzed, hogy hol hagytátok a megtöltött zsákokat. Ha van kedved, küldhetsz nekünk egy rövid beszámolót és képeket is az akcióról.

 

További részletek a TeSzedd! oldalán ide kattintva.