Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 13 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Növelnék az aludobozok úrjahasznosítását

  • 2011. június 28.
  • Molnár András
Szerző: 
Molnár András

Bár az Európai Alumíniumgyártók Szövetsége (EAA) adatai szerint az alumínium italosdobozok visszagyűjtési és újrahasznosítási aránya 40-41 százalék körüli Magyarországon, a koordináló szervezetek auditált adatai 17%-ról beszélnek. Az iparág képviselői magasabbra becsülik az értéket, ám az még így sem éri el az európai átlagot.

A híradások szerint a szorgalmazott új begyűjtési rendszer kiterjedten elérhető és átlátható adatokat szolgáltatna a keletkezett és begyűjtött aluminium dobozok mennyiségéről, valamint az újrahasznosítás arányáról. Bár jelenleg 8 millió ember számára elérhető Magyarországon a szelektív gyűjtés, összesen 3,3 millióra becsült a szelektív gyűjtők aránya. A fém italosdoboz gyártókat tömörítő BCME véleménye szerint ezért kiterjedt oktatási-szemléletformálási kampány indítása is szükséges. "Oktatással tudjuk megismertetni a szelektív gyűjtés fontosságát, de érdemi változást csakis egy transzparens és kiterjesztett begyűjtési hálózat létrehozásával érhetünk el. Ebbe a hálózatba mind a kereskedelmi láncokat, az önkormányzati hulladékkezelő cégeket, mind pedig a fémkereskedőket szükséges beintegrálni annak érdekében, hogy biztosítsuk ennek az értékes nyersanyagnak a hatékony, eredményes és minden szinten regisztrált visszagyűjtését" - mondta Ralph Lambert, a BevCanEast elnöke a Népszava újságírójának nyilatkozva. Arról nem szólnak a híradások, hogy az adminisztráción és az oktatáson kívüla jobb begyűjtési arány eléréséhez szükség lenne a szolgáltatások milyenségét és minőségét is módosítani - ahogy már többször kifejtettük, nem biztos, hogy a szigetes gyűjtés a legmegfelelőbb megoldás.

A szervezet ehhez kapcsolódóan nagyszabású programot tartott június 8-án a belvárosban. Az esemény a híradásokba is bekerült – az üzenet egyszerű és egyetlen volt. Épp ez jelentheti a gondot, hiszen ilyen kérdésekben mindig több alternatívát érdemes megvizsgálni. Hiába igaz állítás az, hogy az alumínium jól újrahasznosítható fém, hogyha nyersanyagának bányászatához hegyeket kell elbontani, vízbázisokat megbolygatni, bánya meddőt és vörösiszapot hátrahagyni, valamint előállításához óriási mennyiségű energia-hulladékot (az energia előállításához kapcsolódó hulladék) termelni. Veszélyes dolog megfeledkezni az alternatív lehetőségekről, a potenciálisan jobb megoldásokról.

Valóban fontos, hogy a keletkező aludobozok minél nagyobb arányban kerüljenek újrahasznosításra, de talán sokkal fontosabb feladat lenne visszafogni, sőt visszafordítani az aludobozok térhódítását. Számos belvárosi boltban és éjjel-nappali kisboltban például már nem találni visszaváltható göngyölegű sört. A kereskedők pedig azzal védekeznek, nincs rá kereslet, a hulladékhasznosítással foglalkozó lobby pedig azt kommunikálja, hogy az újrahasznosítás elegendő, sőt jobb környezetvédelmi lépés, mint az újrahasználat (lásd a visszaváltható üdítők forgalomból kivonásának legutóbbi fejezete)…