Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 12 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Csütörtökön már Egerben expedícióznak!

  • 2012. június 08.
  • Pauló Gergő

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata június elejétől az ország 9 nagyvárosában invitálja, Expedíciózz a háztartásban c. kampányának standjaihoz a lakosokat annak érdekében, hogy a tanácsadók segítségével felfedezhessék a környezettudatosabb életmódhoz szükséges megoldásokat, technológiákat és eljárásokat, melyeket kisebb-nagyobb erőfeszítéssel, de ők is alkalmazhatnak háztartásukban.

Június 6-án, szerdán a miskolci Szinva teraszon, csütörtökön Nyíregyházán a Sóstói Öko-játszóházban az öko-építészeti megoldásokról, a megújuló erőforrások alkalmazási lehetőségeiről, a megelőzést és víz takarékosságot szolgáló technikákról, a hulladékminimalizálásról adtak tanácsokat, bemutatták a környezet és emberi egészséget kímélő szereket, vegyi anyagokat, melyeket érdemes a jövőben a tisztítás, tisztálkodás, barkácsolás során a háztartásunkban alkalmaznunk. Az eddigi rendezvényekről a honlap segítségével tudhatunk meg többet.

A családapák elsősorban a meglévő lakásuk energiatakarékos felújítási lehetőségeiről, a napenergia hasznosítást támogató pályázatokról érdeklődtek elsősorban a meghívott szakértőktől, de érdeklődve nézték, olvasták az aktív, a passzív, valamint az autonóm házakra vonatkozó információkat is. Számos energiatakarékos eszközt, napelemeket, napkollektorokat tekinthettek meg a kampányra látogatók, de például egy házilag építhető napkollektoros aszaló makettjét is szétszedhették, hogy meggyőződhessenek arról, nem lehetetlen ennek házilagos kivitelezése sem.

A háziasszonyok elsősorban a környezet és emberbarát tisztító tisztálkodó és mosószerek asztalainál toporogtak, illetve a női és bababarát kozmetikumok iránt mutattak érdeklődést. Részletes és hiteles információkat találtak arról, hogy nem csak nagymamáink, de napjaink legmegfelelőbb alternatívái között érdemes számon tartanunk a mosószódát, a szódabikarbónát, ecetet, citromlevelet. Ezek használatával ugyanis nagymértékben csökkenthetik a családban az allergiás és bőrproblémák megjelenését, s egyben az ilyen jellegű kiadásaik negyedére zsugorodhatnak.

Ugyancsak a pénztárcát kímélik a víztakarékosságot segítő eszközök, hiszen a keverőcsapok, a perlátorok, az azonnali vízstoppolást megoldó csap- és zuhanyfejek, WC öblítő tartályok szintén 40-50%-al mérsékelhetik vízdíjunkat.

Amíg a szülők a standoknál beszélgettek a környezeti tanácsadókkal, számos interaktív játékkal (kompomata, energomata, ökoház kirakó, napóra, vitorlás készítés) és egy hatalmas utcai társasjátékkal várták a kisebbeket is a kampánynapokon.

A családbarát, felnőtteknek és gyermekeknek szóló rendezvények további helyszínei és időpontjai:

  • Június 8. Eger (péntek), 11-17 óra között: Dobó tér (Életfa Környezetvédő Szövetség)
  • Június 9. Esztergom (szombat), Széchenyi tér (Esztergomi Környezetkultúra Egyesület)
  • Június 10. Győr (vasárnap), 11-17 óra között: ETO park (Reflex Környezetvédő Egyesület
  • Június 11. Veszprém (hétfő), 11-17 óra között: Sétáló utca (Kör Alapítvány)
  • Június 12. Székesfehérvár (kedd), 11-17 óra között: Székesfehérvár, Piac tér, Alba Pláza előtti terület (Gaja Környezetvédő Egyesület)
  • Június 13. Pécs (szerda), 11-17 óra között: Széchenyi tér (Pécsi Zöld Kör)
  • Június 14. Szeged (csütörtök), 11-17 óra között: Széchenyi tér (Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület)

Valamennyi helyszínen 14 órakor kezdődnek a szakértők meghívásával bonyolított sajtótájékoztatók, amikor alkalom adódik arra is, hogy megismerhessünk egy óceánon hajózó elkötelezetten környezettudatos hazai vitorláscsapatot is, s hogy ők milyen módon törekednek saját expedíciójuk környezeti hatásait minimalizálni, hétköznapjaikat zöldíteni (www.80liter.hu). Minden órában ajándékokat sorsolunk ki az ökolábnyomukat számítók, a kérdőíveket és totókat kitöltő felnőttek és gyermekek körében.

További információ:
F. Nagy Zsuzsanna, elnök
Tel.: 06-70/600-28-52
E-mail: [email protected]
Web: http://www.expediciozzokosan.hu