Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

KÖZÖS - kávézó és konyha a Wekerlei Kispiacon

  • 2020. november 17.
  • Peti

A környezetvédelem iránt érdeklődőnek igencsak megdobogtatja a szívét a KÖZÖS honlapjának olvasása. A KÖZÖS szövetkezeti alapon működtetett közösségi tér, kávézó, konyha a Wekerletelepen. Itt minden összefonódik a fenntarthatósággal, legyen szó az élelmiszer alapanyagok beszerzéséről, a csomagolásokról – vagyis inkább azok hiányáról –, vagy a rendszeresen szervezett programokról. A növényi alapú konyha a Wekerlei kispiaci napokon várja vendégeit kedd és péntek délelőtt, csütörtök délután.

A húsmentes konyhába a hozzávalókat helyi kistermelőktől vásárolják. Ez nem csak azért jó, mert a helyieket és ezáltal a hazai gazdaságot támogatják, hanem nekünk is és a Földnek is. Hiszen tudjuk, hogy honnan származik a zöldség, gyümölcs, hogyan termelték, kik és milyen áron; emellett a növények termesztése sokkal kevesebb CO2 -kibocsátással és környezetszennyezéssel jár, mint az állattenyésztés.

A KÖZÖS menüjét olvasva összefut a nyál az ember szájában, íme néhány példa: reggelire pirított gombás, paradicsomos pirítós (bruschetta) és édes pogácsa (scone) házi lekvárral. Ebédre fahéjas almaleves pirított mandulával + héjában sült krumpli töksajtmártásos karfiollal, csalamádéval. Van még itt vegaburger és utána vegán snickers, a tökéletes desszert. De beugorhatunk egy házi limonádéra vagy egy kávéra is – amivel kapcsolatban sosem kell aggódnunk, hogy kérhetjük-e növényi tejjel. Így érthető a vendégek elégedettsége, és a hely egyre népszerűbbé válása.

közös hely

 

 

Jó példával jár elöl a KÖZÖS konyhája a csomagolás- és hulladékmentesség terén, hiszen egy menzanapon egy kisvödör komposztálható hulladékot, egy lisztes papírtasakot és a növényi tej szelektíven gyűjthető csomagolását termelték. Az elvitelhez a vevők hoznak dobozt, befőttesüveget, nincs zacskó, alufólia, műanyag evőeszköz.

 

közös ebéd

 

A KÖZÖS egy közösségi tér is, ezért van játszósarok gyermekeknek, javítóműhely és zacskóvarroda. Éppen ezért tökéletesen alkalmas helyszíne lehet szemléletformáló programoknak. Rendszeresen szerveznek sütő-főző-befőző foglalkozásokat, zöld filmklubokat, előadásokat, vitaköröket. A KÖZÖS otthont ad a wekerletelepi közösségi kezdeményezéseknek.

 

közös hely wekerle

 

Olvassatok utána és menjetek el a KÖZÖS kávézó-konyhába és legyetek részei egy környezetbarát közösségnek. A KÖZÖS-ről információ érhető el az alábbi oldalakon:

WEBOLDAL

FACEBOOK

(A képeket is ezekről az oldalakról vettük kölcsön)

 

Írta: Széll Eszter