Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 10 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Környezetbarát MDF lapot fejlesztettek ki az Egyesült Királyságban

  • 2014. január 21.
  • névtelen (nem ellenőrzött)

A brit Leicester Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új, biológiailag lebomló kompozit panelt (MDF), melyben kötőanyagként burgonyából és egyéb növényekből kivont keményítőből előállított gyantát használnak.

Andrew Abbott professzort és csapatát az ötletnek köszönhetően október 31-én kitüntették a Royal Society Brian Mercer innovációs díjával.
„A professzor újra feltalálta az MDF lapot, melyet ezúttal sikerült beleilleszteni a környezettudatos társadalom értékrendjébe. Minden bizonnyal ez az anyag fel fogja váltani a hagyományos, műgyantával készített változatot” – mondta Anthony Cheetham, a Royal Society (Királyi Természettudományos Társaság) alelnöke. A díjjal járó 275 000 angol font hozzájárul ahhoz, hogy a kutatási folyamatot egy újabb szintre tudják emelni, a kísérleteiket áthelyezhessék a nagyüzemi termelésbe is, prototípusokat gyárthassanak.

Közel egymillió tonna MDF lapot gyártanak csak az Egyesült Királyságban minden évben. Az felhasznált MDF jelentős részét rövid távon alkalmazzák, ezért sok hulladék keletkezik. Mivel az MDF-et nem lehet újrahasznosítani, el kell égetni veszélyes hulladék megsemmisítőben, vagy a hulladéklerakókba kerül. Nagy segítséget jelent a hulladékkezelésben, ha olyan anyagokat állítanak elő, amelyek újrahasznosíthatók vagy komposztálhatók.

Az új, környezetbarát anyag ugyanolyan hatékonysággal használható a bútoriparban és a faépítészetben, mint elődje. A hangsúly itt a környezettudatosságon van.

Forrás: www.faipar.hu