Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 14 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2,5 milliárd tonna hulladékot termel évente az EU: jön a "hulladékügynökség"?

  • 2010. február 08.
  • beus

Az uniós tagállamokon belüli vagy külföldre irányuló hulladékszállítások közel egyötöde illegális egy frissen közzétett bizottsági tanulmány szerint, amely egy uniós ügynökség létrehozását javasolja a hulladékokra vonatkozó EU-jogszabályok betartásának figyelemmel kísérésére -írja a bruxinfo.hu.

 

Komoly hézagokat tárt fel az uniós hulladék-irányelvek tagállami végrehajtásában egy friss bizottsági tanulmány, amit hétfőn tettek közzé Brüsszelben. A jelentés rámutat, hogy az EU területén ipari méreteket ölt az illegális szemétlerakás, számos hulladéklerakó nem felel meg az előírásoknak és egyes tagállamok még a minimálisan elvárható hulladék-infrastruktúrával sem rendelkeznek.

"Több, az EU-hoz 2004 óta csatlakozott tagállam esetében különösen súlyos a helyzet, sajnos túlságosan nagy a hulladéklerakókban elhelyezett hulladék részaránya, nincsenek meg a megfelelő hulladékkezelő létesítmények, és nem vált mindennapi szokássá a szelektív hulladékgyűjtés és a hulladék újrafeldolgozása. Ugyanakkor több régebbi EU-tagállam sem tud sokkal többet felmutatni: még mindig gyakran sérülnek az európai hulladékgazdálkodási szabályok, és - az éghajlatváltozásra gyakorolt hatások miatt - továbbra is gondot okoz a lerakóhelyekre jutó biológiailag lebomló hulladék túlságosan nagy mennyisége" - áll a novemberi jelentésben.

A Bizottság szerint a hulladék egyike a legkomolyabb környezetvédelmi kihívásoknak, amelyekkel az EU jelenleg szembesül. Az EU-ban évente becslések szerint 2,6 milliárd tonna hulladék keletkezik - ebből körülbelül 90 millió tonna minősül veszélyes hulladéknak.

A tanulmány egy uniós szintű ügynökség létrehozását javasolja a hulladékokra vonatkozó EU-jogszabályok betartatására. A Bizottság hétfői közleménye emlékeztet rá, hogy az Európai Parlament egyik 2008-ban kelt határozatában egy "közösségi környezetvédelmi felügyelőség" létrehozásáról szóló hatástanulmány elkészítésére szólította fel a Bizottságot. Brüsszel szerint a leendő ügynökséget számos feladattal bíznák meg, így a hulladékjog tagállami végrehajtási rendszerének áttekintésével és összehangolt ellenőrzésekkel. Az ügynökséggel párhuzamosan egy különleges európai testületet is felállítanának a közvetlen helyszíni vizsgálatokra és a súlyos szabálysértési esetek kivizsgálására.

 

Forrás: Pénzcentrum