Kávézacc a kertben

  • 2024. június 26.
  • PKata

Kávézacc. Egy melléktermék, amely körülvesz minket, akár kávézunk mi magunk is, akár nem; hiszen egy kávéfogyasztó kultúrában élünk. De mit kezdjünk a kávézaccal, miután elkészítettük és megittuk a jól megérdemelt – esetleg sokadik – kávét? A kávézacc egyébként rendkívül hasznos maradék, és az újrafelhasználás (a 3R) jegyében számtalan módon fel lehet használni a háztartásban és a kertben.

A kávézacc egyrészt a kávéfőzés mellékterméke, és mint ilyentől nyilván meg kell szabadulni tőle. Másrészt a pörkölt, darált kávébab egy főzés után, ha jó kávét már nem is ad, de még mindig teli van olyan anyagokkal, amelyek hasznára válnak például a kerti vagy balkonládában termelt növényeinknek. Mivel darálék, az állaga is alkalmassá teszi különböző felületek tisztítására a lakásban, vagy esetleg kozmetikumként tudjuk használni a kávézaccot. Ne dobjuk tehát ki rögtön a kommunális kukába, sőt, csak a második vagy harmadik felhasználás után érdemes komposztálni.

A kávézacc felhasználásához érdemes azt a kávéfőzőből kivenni, majd nedvesen egy befőttesüvegben a hűtőbe tenni, vagy egy tálcán kiszárítva szintén befőttesüvegben – mint univerzális és könnyen tisztítható tárolóedényben – tárolni. Így nem penészedik meg, mint tenné mondjuk a szobanövény földjén, és hetekig, szárazon pedig hónapokig tárolható, és tetszés szerint fölhasználható.

A kávézaccot használhatjuk tápoldatként a szobanövényekhez, a kóbor macskák, kutyák vagy a kertet pusztító meztelencsigák ellen, de dörzsszivacsként, kozmetikumként és lefolyótisztítóként is hatékony. Nyilván nem mindegy, hogy milyen kávét veszünk és az mennyire van finomra darálva, de ugyanígy az is számít, hogy lehetőleg vegyszermentes termelésből való kávét szerezzünk be.

Hasznos a kávézacc a növényeknek?
Igen, a kávézacc kifejezetten hasznos a növényeink számára, hiszen tele van a növények számára könnyen felszívódó tápanyagokkal. Ilyen a foszfor, a kálium, a nitrogén, a kalcium, a magnézium és a kén. Ezen kívül a talaj nedvességének megtartásában is szerepe van, valamint savas kémhatása miatt enyhén savanyítja a földet (rododendron- és hortenziatulajdonosok figyelmébe). A kávézacc képes megkötni bizonyos vegyszereket és nehézfémeket, ezen kívül antioxidánsokat is tartalmaz.

Így használjuk trágyaként a kávézaccot:
Kár a kávézaccot egyenesen a komposztba tenni! Ráérünk egy második felhasználás után. Hasonlóan a tojás főzővizéhez, folyékony tápoldatként egyszerűen forraljuk föl a kávézaccot, leszűrés után hűtsük le, és így öntsük a szobanövényekre vagy a veteményesbe, és ezután tegyük a kávézaccot a komposztra.
Rakhatjuk persze közvetlenül a komposztra is, vagy kiszárítás után a szobanövények földjére. Beleforgathatjuk a virágföldbe vagy a tavaszi előkészítés során a veteményes földjébe, vagy a gyümölcsfák tövébe. A kávézacc könnyen komposztálódik, nedvesen a cserépbe rakva viszont hajlamos megpenészedni. Figyeljük a szobanövényeinket, akik a természetes időjárási körülmények híján jobban ránk vannak utalva, hogy hogyan viselkednek a kávézacc hatására. Hiszen előfordulhat, hogy valamelyik szobanövényünk, virágunk kényesebb, és túl savas neki a kávézaccos tápoldat.

Lehet a kávézaccot a komposztra tenni?
Határozottan igen, a kávézaccot nyugodtan tegyük a komposztba. A föld vízmegtartó-képességét növeli, a komposztot tápanyag-dússá teszi.

Felhasználási módjai a kertben

  1. Elriasztja a csigákat, a száraz kávézacc a növények köré szórva vagy kávézaccos vizet permetlének használva elriasztja a csigákat, meztelencsigákat, hangyákat és egyéb kártevőket. Vigyázzunk, egyes növények, például a paradicsom például nem kifejezetten szereti a kávézaccot.
  2. Macska ellen - A háziállatok nem nagyon szeretik a kávé és a kávézacc illatát, annál is inkább, mert nagyon érzékeny a szaglásuk. Van rá esély, hogy ha a kertünk határába kávézaccot szórunk az a macskákat kint tartja. Ugyanígy a veteményesbe is tehetünk kávézaccot, hogy ne feküdjön rá a még növőben lévő paradicsomokra, vagy ne használja vécének a homokozót. A kutyák sem szeretik a szagát, úgyhogy a kóbor kutyákkal vagy a házunk előtti területet vécének használó kutyákkal van dolgunk, bevethetjük a kávézaccot, és jó eséllyel elkerülik a területet.
  3. A kávézaccot a kertben nemcsak kártevő-riasztóként lehet használni, hanem talaj savanyítására rododendron, som, muskátli, hortenzia, liliom alá. A kávézaccal önmagában nyilván nincsen gond, legfeljebb hogy nem minden növény szereti a nagyon savas kémhatást. Ennek kiegyenlítésére a tojáshéj alkalmas: ha sok kávézaccot teszünk a komposztba, tegyünk mellé tojáshéjat is. Palánták mellé ne használjunk kávézaccot!
  4. A földigiliszták nagyon szeretik a kávézaccot, így ha még több gilisztát szeretnénk vonzani a kertbe, vagy giliszta-komposztunk van otthon, bátran használjunk kávézaccot.

Felhasználási módjai a háztartásban és a konyhában

  1. A kiszáradt kávézaccot füstölőként is lehet használni szúnyogok ellen: rá kell szórni a parázsra a kerti sütögetés során, vagy egyszerűen meg lehet gyújtani egy tálban.
  2. A konyhában - A kávézacc nemcsak a kertben de a háztartásban is igen sokoldalúan felhasználható. Ha a kávézaccot súrolószernek használjuk a mosogatás során, akár magában, akár egy anyagzsákba töltve, kiváló alternatív mosogatószivacsot kapunk. Használat után nyugodtan rakjuk a komposztra. Sima súrolószerként is használhatjuk mondjuk a konyhapultra. A kávézacc akár a lefolyóba is mehet mértékkel és némi forró vízzel megtámogatva, mert bár dugulást nem tud elhárítani, a lefolyó faláról el tud távolítani szennyeződéseket – pont a granulátum-állaga miatt. A hűtőbe téve elveszi a szagokat, sőt, ugyanez működik úgy is, hogy olyan tálba tesszük, amely átvette az étel szagát, amennyiben az áztatóvízbe kávézaccot keverünk.
  3. A kávézacc még arra is alkalmas, hogy a sütés előtt a húst bepácoljuk vele. Ne használjunk nagyon sokat, mert keserűvé válik az étel, de egy kevés kávézaccot ha a húsba dörzsölünk, különleges aromát kapunk végeredményként.
  4. Növényi festékként is alkalmas, akár tojást, akár ruhát, akár hajat barnítanánk vele – bár ez utóbbi esetében hamar lekopik.


A fürdőszobában

  1. A kávézacc darás állaga és magas tápanyagtartalma miatt abszolút alkalmas arra, hogy házi kozmetikumként alkalmazzuk, például házi bőrradírt készítsünk belőle. Ehhez elegendő jó minőségű, hidegen sajtolt olajhoz keverni a kávézaccot. Akár hajápolóként is működhet, ha a sampon felvitele előtt a nedves hajba dörzsöljük, majd alaposan kiöblítjük.


Mire figyeljünk, ha kávézaccot használunk?

Más kérdés viszont, hogy maga a kávézás egy olyan szokás, amely belénk ivódott, de azt már nem mindig gondoljuk végig, hogy a világ távolabbi részeinek, ahol a kávé terem, mennyire tesz jót az, hogy megtermelik számunkra a napi betevő kávét. A fenntartható kávézás kisokosát mindenki számára ajánljuk, valamint érdemes végiggondolni, hogy valóban szükségünk van-e annyi kávéra, amennyit most iszunk. És ha igen, mennyire etikus termelésből és kereskedelemből származik. Ez természetesen plusz energiát igényel, de nem biztos, hogy megengedhetjük magunknak azt, hogy a mi kényelmünk árát más fizesse meg.

 

Forrás: https://xforest.hu/