Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Játszva tanítunk a hulladékmegelőzésről

  • 2018. január 23.
  • Peti

A Humusz Szövetség oktatási programkínálata tavaly szeptemberben új elemmel bővült. A szabadulószobánkban játszva tanulhatják meg fiatalok és felnőttek egyaránt, hogy mit jelent a hulladékmegelőzés.

Büszkén állíthatjuk, hogy sikerrel fut már 5 hónapja a szabadulószobánk. Számos alkalommal volt lehetőségünk tesztelni, apró javításokkal fejleszteni a játékot. A kezdeti gyerekbetegségeket kiszűrtük. 

A játék lényege - anélkül, hogy lelőnénk a "poént" - egy feladványsort megoldása csapatban, amihez fel kell használni a rendelkezésre álló információkat, és eszközöket. Nem titok, hogy hulladékokkal is találkoznak a játékosok, és menet közben sokat megtudhanak a hulladékhierarhiáról, szelektív gyűjtésről, újrahasznosításról. Célunk, hogy izgalmas játék keretében, kreatív, önálló helyzetmegoldásokkal hívjuk fel a részt vevők figyelmét a környezetvédelemre, és alakítsuk szemléletüket.

Eddig már számos csapat sikerrel vette az akadályt, igaz voltak olyanok is, akik a megszokottnál több segítségre szorultak. 

Jó tapasztalatunk, hogy itt nem elégszenek meg a csapatok azzal, ha sikeresen megtalálják a kulcsot, hanem szívesen maradnak még játék után beszélgetni. Ha felmerült játék közben pár "ezt miért ide kell dobni?" típusú kérdés, azt érdemes újra átbeszélni. Hiszen a játék célja az élményszerzésen túl a hulladékmegelőzésre való nevelés is. 

Baráti társaságok, családok, középiskolás és egyetemista csapatok is megfordultak már a játékosaink között. Sikeresen vittük már a szabadulószobát külföldieknek rendezett konferenciára, és egy egyetemi rendezvényre is. 

Terveink között szerepel, hogy "fesztivál kompatibilis" legyen a játék, és megjelenhessünk vele nyári rendezvényeken. Nem titkolt célunk az sem, hogy egy új tematikájú - de hasonlóképpen szemléletformáló - szabadulószobát is építsünk.

Várjuk további csapatok jelentkezését, hétfői és pénteki napokra.

 

szabadulokipucoltuk