Így telt 2023

  • 2024. január 25.
  • Csilla

Nulla Hulladék Tanösvény, Giliszta Fesztivál, közösségi adományozás, biohulladék, újrahasználat, Ökohírnökök, Hulladékmegelőzési Világnap – ha csak néhány címszóval kellene a tavalyi évünket leírni. Nagyon mozgalmas és sikeres évet tudhatunk magunk mögött, erről szeretnénk most egy kicsit bővebben mesélni nektek. A cikkben arra is fény derül, miből gazdálkodtunk 2023-ban. 

Az év eleji tervezések után rögtön egy csapatépítő, önkéntes hétvégén vettünk részt Orosztonyban a Gyöngybagolyvédelmi Alapítványnál. Márciusban az első Nemzetközi Hulladékmegelőzési Világnapról (márc. 30.) kampányoltunk, nem sokkal utána pedig elindítottunk egy közösségi adományozási kampányt. Az adománygyűjtés célja egy két éves szervezetfejlesztési program (a Scale Impact csapatával) önerejének megfinanszírozása volt, és hálával gondolunk vissza azokra a támogatóinkra, akiknek köszönhetően sikeresen zárult a gyűjtés. Nyár elején el is kezdődött a program, ami ősszel indult be igazán azzal, hogy elkezdtük a Humusz tevékenységének hatásmérését.

   

 

Április mindig nagyon sűrű a Föld napi programok miatt, idén sem volt ez másképp. Önkénteseinknek köszönhetően egyszerre 5 helyszínen tudtunk játékosan képviselni a környezetvédelem ügyét. Májusban (remélhetőleg hagyományteremtő jelleggel) megtartottuk az első budapesti Giliszta Fesztivált, egy családi napot a Humusz kertjében, ahol a komposztálásé volt a főszerep. A környékbeli közösségi komposztpontok vezetőit pedig meghívtuk egy Komposzt Fórumra, ahol azt jártuk körbe, milyen nehézségekkel néznek szembe ezek a közösségek, és hogyan lehetne segíteni ezeknek a komposztpontoknak a fennmaradását, növekedését.

 

ezerlábú simogatás

Ezerlábú simogatás a Giliszta Fesztiválon

 

komposztlakók

 "Állatsimogató" a Pál-völgyi barlangnál, Föld napján

 

Júniusban a Székesfehérváron megrendezett Zöld Civil Országos Találkozón vettünk részt, ahol átvettük a szervezőktől a stafétát. Az idei találkozónak ugyanis (sok más szervezet mellett) mi leszünk a főszervezői. A Zöld OT május 24-26. között lesz Nagykovácsiban, érdemes a dátumot felvésni a naptárba! Mivel szeretjük az együttműködéseket, munkatársaink az első Ifjúság PET Kupára látogattak el, hogy segítsék a fiatal petkalózokat. 

 

Zöld OT 2023

LogIQka a Zöld OT-n, Székesfehérváron

 

Humusz csapat

A Humusz csapata Sóstó Látogatóközpontnál

 

Komplex környezeti nevelési programunk 2023-ban is folytatódott. 4 mentorált iskola programja zárult le, és nyáron újabb 3 iskola nyert támogatást egyéves környezetvédelmi program megvalósítására, képzéssel és mentorálással egybekötve. Nagy öröm számunkra látni azt a rengeteg jó gyakorlatot, amit az intézmények pedagógusai, diákjai közösen valósítanak meg, és válnak így a jövő Ökohírnökeivé.

 

Ökohírnök képzés

Ökohírnök képzés Debrecenben

 

Közel 10 éves álmunk valósult meg azzal, hogy a Humusz Ház kertjében megépült a Nulla Hulladék Tanösvény. Szeptemberben megnyitó ünnepséggel avattuk fel az új környezeti nevelési programunkat, és azóta fogadunk iskolás csoportokat vezetett tanösvénytúrára. A program idén is folytatódik, városi sétákkal egybekötve lehet majd tanulni a hulladékszegény életmódról. Továbbá egyénileg is látogatható a tanösvény nyitvatartási időben. A hozzá kapcsolódó online/offline vezetőfüzetet kitöltők között pedig értékes zero waste szemléletű nyereményeket sorsolunk ki!

  

 

Érdekérvényesítés terén sem tétlenkedtünk. Sajtókampányt folytattunk azért, hogy felhívjuk a figyelmet: 2023. december 31-től uniós tagállamként hazánkban is kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése, és sikerült elérnünk a jogszabályalkotóknál, hogy a házi és közösségi komposztálás fogalmai tisztázódjanak. 2024-től lépett életbe az egyszer használatos comagolások visszavételi (DRS) rendszere is. Bár nem sikerült elérnünk, hogy a többutas csomagolások nagyobb szerephez jussanak, legalább két külön logó fogja felhívni a figyelmet arra, hogy egyutas (azaz egyszer használatos) vagy többutas (újratölthető) csomagolásról van szó.

A Humusz Háza táján is sok minden zajlott. Komposztálás ünnepnapja alkalmából kerületi óvodásoknak szerveztünk Komposztbulit, zöld szülinapi zsúrokat szerveztünk a környezetvédelemért elhivatott gyerekek számára, képzéseket (pl. önkéntes képzés), előadásokat tartottunk. Közösségi komposztpontunk továbbra is aktívan üzemel, ráadásul a Greenpeace-szel közösen egy kísérletet is végeztünk házilag komposztálható bioműanyag zacskókkal.

 

Komposztbuli

Komposztbuli

 

lebomló zacskó kísérlet

A házilag komposztálható bioműanyag zacskók elásása

 

komposztképzés

Komposztképzés

 

Miből gazdálkodtunk 2023-ban?

Az összbevételünk kb. 48 millió Ft volt, ami kimagaslónak számít az utóbbi évek viszonylataiban. Ennek nagy része (17 millió Ft) az Energiaügyi Minisztérium Nulla Hulladék Tanösvény megvalósítására adott támogatás. Ezen kívül a Zero Waste Europe hálózatán keresztül, továbbá a Nemzeti Együttműködési Alap és Újbuda Önkormányzatának köszönhetően jutottunk támogatásokhoz, ez a teljes bevétel 62%-át tette ki 2023-ban.

Másik nagy bevételi forrásunk a céges támogatások voltak, ebből is kimagaslik a Gammapolisz (komplex környezeti nevelési program) és az Enco Group (szervezetfejlesztés) támogatása, de az I.D.C Hungária (Moments Ostya), a Magnet Bank (Segítő Bankkártya Program)és a Spar is hozzájárult ahhoz, hogy ezek az összegek a bevételeink 13,5%-át kitegyék.

Társadalmi vállalkozásunkból (ide értve az oktatási tevékenységünket) idén kb. 5,5 millió Ft bevételünk származott, ez 12%-ot tesz ki.

A magánszemély adományokból befolyt összeg is nőtt 2023-ban, ez főleg a közösségi adományozási kampányunknak köszönhető, az 1% felajánlásokkal együtt 9%-át tette ki a bevételeinknek.

 

A Humusz fennmaradását már egyszerűen, bankkártyás fizetéssel is tudod támogatni, akár rendszeres jelleggel is!

 

            VAGY                       

 

Állandó kiadásaink a munkatársak bérköltsége, valamint a Humusz Ház bérlése és fenntartása, amik összesen kb. 2 millió Ft-ot tettek ki havi szinten. Önkénteseink 2023-ban legalább 730 munkaórával segítették a Humuszt, ami olyan, mintha plusz egy 3 órás munkatársunk lenne. 

 

Köszönjük, hogy 2023-ban is velünk tartottatok, találkozzunk idén is!

Gilbert