Így hasznosítsd a gyümölcsök és zöldségek héját!
A gyümölcs-és zöldséghéjak jó eséllyel a komposztban végzik, kevésbé jó sors, ha a kukában. A „héjában van a vitamin” felkiáltás nem feltétlenül tévedés, ugyanis sok élelmiszerünk héjában valóban akad bőven tápanyag. Van, hogy csak nem tudunk róla. A ne dobd ki, hasznosítsd elvét itt rendkívül könnyen megejtheted: nézzük, mire mész ezekkel a héjakkal!
Az élelmiszerpazarlás sokakat abszolút nem érdekel, pedig egy gyümölcs esetében a héj a teljes gyümölcs átlagos tömegének körülbelül egyharmadát teszi ki. Gondolj csak egy narancsra vagy banánra. De egy gránátalma vagy egy ananász is óriási héjtömeggel rendelkezik, ezek pedig mind a kukában végzik. Világszerte az élelmiszerek körülbelül egyharmada kerül így a szemétbe, ami évente 1,3 milliárd tonna élelmiszerhulladékot jelent. Ám sok minden, amit hulladéknak gondolunk, valójában tökéletesen ehető. Az élelmiszeriparban egyre nagyobb teret kap a héjak felhasználása, de miért is ne próbáld ki ezt otthon?
Narancshéj: a ház körül is hatásos
A kandírozás egyszerű és finom módja a narancshéj felhasználásának. A kandírozott narancshéjat édes csemegeként ropogtathatod önmagában, vagy sütemények és desszertek megkoronázásaként is használhatod.
A kandírozás lépései a következők:
- Távolítsd el a narancs teljes héját – a magot és a fehér részeket is.
- Vágd őket egyforma csíkokra.
- Párold a narancshéjat cukor és víz egy az egyhez arányában egy fazékban 20-40 percig, attól függően, hogy mennyi narancshéjad van.
- Fogó segítségével tedd ki hűlni őket egy rácsra.
- Szórd meg őket kristálycukorral, és tedd vissza a rácsra, hogy a pulton szobahőmérsékleten még egy napig hűljenek.
De más módon is hasznosítható a narancshéj: a kidobásra szánt héj ugyanis limonént tartalmaz, amely mérgező a rovarokra, de ártalmatlan a növényekre és az állatokra. Egyszerű bogárspray-t készíthetsz úgy, hogy néhány narancshéjat párolsz egy kis vízben tíz percig, majd leszűröd a folyadékot, és egy palackba teszed. Használhatod ezt a spray-t a házban, vagy akár a bőrödön is, hogy távol tartsd a rovarokat.
Az ananász héja: finom ital a héjból
Az ananász fogyasztása mindig olyan pazarló érzés. A gyümölcs fele a héj meg a teteje, ami valójában nem is ehető. A tepache egy tradícionális mexikói erjesztett ital, amely a hispánok előtti időkből származik. Nemcsak felhasználja az összes hulladékot, hanem remek probiotikumforrás is: finom és egyszerű recept leheletnyi alkohollal.
Egy 4 literes edényre lesz szükség, egy nagy rugalmas szalagra és egy darab muszlinra vagy sajtkendőre, ez fogja eltakarni az edény száját. Először mosd és hámozd meg az ananászt (a bio gyümölcs csökkenti a peszticid-maradványok kialakulásának kockázatát a bőrön). Ezután egy lábasban keverd össze a vizet barna cukorral, és lassan melegítsd, amíg a cukor feloldódik. Ezután kicsit hagyd kihűlni, majd tedd üvegbe a héjat, és öntsd fel a cukros keverékkel. Utána takard le muszlinnal, sajtkendővel, konyhai törülközővel vagy konyhai papírral – olyan kell, ami szellőzik, de távol tartja a szennyeződéseket. Érdemes a tepache-t 21-25 C között tartani, és folyamatosan ellenőrizni – 24-36 óra múlva már fehér habnak kell lennie a tetején, ami azt jelenti, hogy erjed. Minél tovább hagyod, annál erősebb az íze. Ha kész, szűrd le a folyadékot tedd hűtőbe és élvezd!
Gyömbérhéj: meg is eheted
A gyömbér héja is gyakran végzi a kukában, holott a héj adja meg a gyömbér számos jótékony tulajdonságát. Olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek fitokémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, beleértve az antioxidáns, antimikrobiális és rákellenes hatásokat is. A gyömbér héja rost- és vitaminok gazdag forrása, ide vehetjük a C-vitamint, kalciumot, vasat is. Kidobni tehát nem ildomos, de akkor miképp használd?
- Bátran használhatod a héjával együtt (sőt, nagyon kevés recept írja, hogy hámozott gyömbért kell használni): mehet így a levesbe, egytálételbe, tésztákhoz. De jó mézzel és citrommal együtt is.
- Jó felhasználási mód az is, ha felforralod vízzel együtt, így egy „gyömbérlevest” kapsz, amelyet hűtőszekrényben tárolhatsz, és turmixokhoz, gyümölcslevekhez, italokhoz vagy vízhez is adhatod ízesítésként.
- Jó megoldás, ha lassan pirítod sütőben, majd porrá őrlöd, és ebből a porból teát is főzhetsz, de fűszerként is alkalmazhatod.
A tök héját érdemes nagyobb darabokban hagyni
Sok recept előírja, hogy az őszi tököket, például a vajtököt vagy sütőtököt, használat előtt meg kell hámozni, de minden tök héja tökéletesen ehető, akárcsak a magok. Mindkettő jó rostforrás, valamint vitaminok és egyéb bioaktív vegyületek teszik gazdagabbá a zöldséget. Adja magát, hogy a kukaetetés helyett inkább edd meg Te a héját, mégpedig finom ropogtatnivalóként!
A megtisztított héjat kicsit szárítani kell, majd alaposan összekeverni sóval, paprikával, köménnyel, chilipehellyel és egy kis fokhagymával, majd lecsepegtetni olívaolajjal. Légkeverésen 170 fokon remek chips készül belőlük. De ugyanezt a mutatványt eljátszhatod krumplihéjjal is, ami szintén remek csemege!
A megmaradt zöldséghéjaknak lehet egy második élete is: alapléként! Ha sok zöldséget használsz és megmarad a héja, célszerű egy jó alaplevet főzni belőle, amit lefagyasztva millióképpen felhasználhatsz később. De mehet ebbe színezékként a vöröshagyma héja, a spárga letörögetett vége vagy a gyökérzöldség maradványai is.
Nehéz dolog a konyhai újrahasznosítás: kell hozzá egy kis kreativitás és elszántság, de általa az élelmiszerpazarlásod is csökkenhet!
Forrás: greendex.hu