Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 11 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tanárok hulladékos tanárai voltunk

  • 2012. december 13.
  • Axi

Idén ismét megtartottuk „A hulladékgazdálkodás és a fogyasztói társadalom ismeretanyagához kötődő nevelési feladatok elméleti és gyakorlati problémái, lehetőségei” című akkreditált pedagógus továbbképzésünket.

Az ötnapos, 40 kredites képzésen kisebb számú, de annál lelkesebb csapat jelent meg. A résztvevők igen sokféle helyről érkeztek. Gyakorló és nem gyakorló pedagógusokon kívül a Humusz önkéntesei is jelen voltak. Az előadások keretében foglalkoztunk globális problémákkal, a fogyasztói társadalommal, a reklám-fogyasztás-hulladék összefüggéseivel, a hulladékkezelés különböző formáival (égetés, lerakás, újrahasznosítás, komposztálás, újrahasználat, megelőzés), az iskolai szelektív gyűjtés lehetőségeivel, a környezettudatos háztartással és vásárlással, valamint az oktatás-nevelés szerepével a hulladékmegelőzésben. Az elméleti részeket gyakorlati elemek egészítették ki. A módszertani lehetőségek, játékok megismerésén kívül lehetőség volt a problémák mélyebb megbeszélésére, tapasztalatok megosztására is.

Az oktatás első felében a résztevőket érzékenyen érintették a fogyasztói társadalom kulisszatitkai, a képzés végére azonban egy pozitívabb jövőképpel és a világ megváltoztatásához kellő eszköztárral távoztak.A résztvevők a program tartalmát megfelelőnek tartották. Véleményük szerint jól követhető, logikus felépítésű, részletes, tartalmas, jól összeszedett, szemléletes, alapos, aktuális, célirányos és sokszínű volt a továbbképzés. Az alkalmazott oktatási módszereket nagyon szemléletesnek, gyakorlatiasnak, érdekesnek, változatosnak találták. Az előadások, tevékeny feladatok jó arányban váltották egymást, egyéni és csoportos munkára egyaránt volt lehetőség.

Számunkra jó volt hallani a résztvevők visszajelzését, miszerint a képzés során jó hangulatúan, mosolygósan teltek az órák, sok szakmai segítséget kaptak és mind ezt sok-sok gyakorlattal. Nagy örömmel láttuk, hogy a résztvevők között szorosabb kapcsolatok, új együttműködések alakultak ki. Reméljük, ez megvalósul és a további képzéseinken legalább ilyen jó csapattal ismerkedhetünk meg!