Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Humusz 2018. évi szakmai beszámolója

  • 2019. június 03.
  • Csilla

Szakmai célunk 2018-ban is arra irányult, hogy Magyarországon a fenntartható, természeti erőforrásokkal takarékosan bánó életmód napi gyakorlattá váljon. Azért dolgozunk, hogy rendelkezésre álljon az ehhez szükséges ismeret és akarat a döntéshozókban, közösségekben, egyénekben, valamint az oktatási szektor szereplői körében, illetve kialakuljon a szükséges társadalmi, gazdasági és környezeti feltételrendszer. A nulla hulladék felé vezető úton eszközünk a példamutatás, valamint a közösségi együttműködések ösztönzése, amellyel hazánkban képviselhetjük a nemzetközi zero waste mozgalmat is.

OKTATÁS, SZEMLÉLETFORMÁLÓ KOMMUNIKÁCIÓ (ALAPTEVÉKENYSÉGEK):

•    Egész évben, folyamatosan tartunk gyerekfoglalkozásokat, külső helyszíneken és oktatóközpontunkban: 2018-ban nagyságrendileg 35 diákcsoportnak tartottunk szemléletformáló foglalkozásokat (kb. 1200 fő).  Továbbra is népszerű a Humusz környezettudatos szabaduló szobája, a Pucolj ki! (főleg gimnazista, ill. felnőtt korosztály számára), amelyet külső helyszínekre el szoktunk vinni. Több felsőoktatási intézményből fogadtunk gyakornokokat az év során, akiket irodai és szakmai munkába is bevontunk.
•    Pedagógusoknak szóló hírlevelünket 1900 regisztráltnak küldjük ki kéthavonta.
•    Tavasszal pedagógusok és környezeti nevelők részére 6 alkalmas műhelysorozatot szerveztünk a szelektív gyűjtés és hulladékcsökkentés témakörében, amelyen 30 fő vett részt. A pályázati támogatásból megvalósult program keretében oktatócsomag és foglalkoztató füzetek is készültek.

pedagógus képzés


•    Oktatási programvezetőnk több pedagógiai szakmai konferencián, programon vett részt előadóként és résztvevőként egyaránt pl. IV. Innovatív Szemléletformálási Konferencia, FKF Pedagógiai Tájékoztató Napok.
•    Lakossági tanácsadó tevékenységünket napi szinten folytattuk telefonon, e-mailben és személyesen. Éves szinten átlagosan 580 megkeresésre válaszoltunk. Adatbázisaink közül a legnépszerűbbek a javítóműhelyes és hulladékátvevős adatbázisok, továbbá a Gyakran Ismételt Kérdések oldalunk.
•    A humusz.hu oldalunkat naponta frissítjük tartalommal, 2018-ban 466.500 oldalmegtekintés volt és 210.000 egyéni felhasználó, a javitomuhelyek.humusz.hu adatbázisunk esetében pedig több mint 185.000 oldalmegtekintést értünk el. A hírlevél regisztrációk száma meghaladja a 2900 főt. Jelen vagyunk a közösségi médiumokban is, Facebook követőink száma az év végéig közel 5000 fővel nőtt, 16.100 főre.
•    A tárgyi adományozást lehetővé tevő www.tulsokcucc.hu oldalát 2014-ben indította el a szervezet. 2016 tavaszán Maradéktalan kreativitás program keretében egy új aloldallal bővült, a Maradékbazárral, ahol gyártási maradékokat, alapanyagokat lehet felajánlani kézműves, kreatív célokra oktatási intézmények és művészek számára. Jelenleg 769 adomány- és maradékanyag fogadó, ill. 1160 adomány- és maradékanyag felajánló van, az oldalmegtekintések száma elérte közel a 20.000-et.
•    A sajtómunka 2018-ban a következő eredményeket hozta: rádióban 7, tévében 15 alkalommal szólaltunk meg; nyomtatott sajtóban 8, online sajtóban pedig 50 cikk jelent meg munkánkról.
•    A fentieken kívül szemléletformáló standjainkkal és előadásokkal több, mint 20 helyszínen vendégeskedtünk, ebből kettő fesztivál volt. Összesen mintegy 50.000 főt értünk el.

szemléletformáló stand


•    A Humusz Ház kertjében közösségi komposztpont üzemel, ahova több, mint 150 háztartás hozza rendszeresen konyhai szerves hulladékát. 2018-ban 2 tonna hulladékot sikerült a hulladéklerakóktól és –égetőből eltérítenünk. Továbbá használt farmereket is gyűjtünk, amelyet a társadalmi vállalkozó Old Blue részére továbbítjuk értéknövelt újrahasznosításra (upcycling). Ez 2018-ban kb. 50 kg volt.
•    Önkéntes adatbázisunk 2018-ban 213 főt számlál. Ősszel önkéntes képzést tartottunk, amelyen 11 fő vett részt (új és régi önkéntes is). Önkénteseink 2018-ban 600 munkaórával segítették a szervezetet. Intenzív, jól szervezett, napi szintű önkéntes koordináció folyik, személyes találkozókkal színesítve.
•    2018 őszén is megrendeztük a Komposztálás Ünnepnapját, amelyre pályázatot hirdettünk, és amelyre 45 óvodai és iskolai pályamunka érkezett, beleértve két civil szervezetet is. Tavasszal budapesti lakosság, oktatási intézmények és szervezetek számára osztottunk ki 80 komposztkeretet, és három alkalommal tartottunk komposztos továbbképzést.
•    A Humusz Házban 2018-ban több közösségi programot is szerveztünk, így használtruha börzéket, a Felelős Gasztrohőssel közösen szervezett Műanyagmentes Pikniket és Szívószálmentes Kertmozit, valamint szakmai programokat is mint Környezettudatos Terméktervezés Workshop.

műanyagmentes piknik


•    Tovább folytatódott a Zöld Kalandozások lakossági előadássorozat, tavasszal 6, ősszel 7 előadót hívtunk meg, hogy a környezetvédelem különböző szakterületeit mutassák be a nagyközönség számára.
•    A Corvinus Egyetemmel Science Shop programjának keretében egyetemi kurzusban működtünk közre társadalmi problémafelvetésekkel és megoldási javaslatokkal segítve a diákcsapatok projektfeladatait. Továbbá részt vettünk az intézmény Kutatók Éjszakájához kapcsolódó programjában a szabadulószobával.
•    Újbuda Önkormányzatának megbízásából óvodazöldítő programot kezdtünk el, aminek keretében hulladékanalízist végeztünk két óvodában, valamint az összes kerületi óvodában kérdőíves felmérést folytattunk. Hajdúnánás Önkormányzatával együttműködésben pedig pályázatot hirdettünk óvodás és iskolás csoportok részére helyi termék témakörében.

 

HÁLÓZAT:

•    Üzemeltetjük levelezőlistáinkat, ezeken és a hírleveleinken keresztül szolgálunk hírekkel, javaslatokkal a tagságunk és hálózatunk számára, és kérjük véleményüket.
•    A Zero Waste Europe találkozóján márciusban hoztunk-vittünk jó gyakorlatokat.

ZWE találkozó


•    A Zero Waste International Alliance, a #breakfreefromplastic mozgalom, és az európai RReuse hálózat hírfolyamát, belső kommunikációját is folyamatosan követjük.
•    A szervezet továbbra is tagja a Global Alliance for Incinerator Alternatives égetőellenes nemzetközi szervezetnek.
•    A nemzetközi Global Deposit Network, betétdíjas rendszerrel foglalkozó hálózat tagjai lettünk, szeptemberben Londonban vettünk részt két napos konferencián, illetve október elején tanulmányút keretében ismerkedtünk meg a norvég rendszerrel.

tanulmányút Norvégiában


•    Két International Visegrad Fund pályázatban is részt vettünk, amelyben lengyel, cseh, szlovák, illetve örmény partnerekkel működtünk együtt a hulladékcsökkentés terén. Tavasszal 10 napos tanulmányúton vettünk részt Örményországban, ahol iskolákban tartottunk hulladékcsökkentéssel és komposztálással kapcsolatos workshopokat. Decemberben Csehországban vettünk részt projektindító találkozón.
•    A települési önkormányzatok számára indított Nulla Hulladék Kartának 26 csatlakozója van.
•    2018-ban is részt vettünk a zöld civil mozgalom Országos Találkozóján (Zöld OT) Kalotaszentkirály-Zentelkén, Erdélyben.
•    A százhalombattai Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat 15. évi jubileumi kiállítását a Humusz nyitotta meg ünnepélyesen.

HULLADÉKOS SZAKMAI TEVÉKENYSÉG:

•    A Humusz elnöke a Környezetbarát Termék Védjegy Értékelő és Minősítő Bizottság, ill. az Országos Környezetvédelmi Tanács civil delegáltjaként tevékenykedik. Továbbá a hazai Zöld Civil mozgalom Koordinációs Tanácsának is tagjai vagyunk.
•    Aktívan részt vettünk az ipari szimbiózis témájával foglalkozó TRIS (Interreg Europe) projekt Tanácsadó Testületében szakértőként.
•    Az Ozone Zöld-díj szakmai zsűrijének tagja volt a Humusz.

Ozone Zöld-díj


•    A Környezetvédelmi Szolgáltatók  és Gyártók Szövetsége által alapított Illegális hulladékelhagyás munkacsoportjának lettünk tagja.
•    Szeptemberben részt vettünk a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes, a jövő nemzedékek szószólója által megszervezett műhelybeszélgetésen a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás témájában.
•    Munkatársainkat több előadás megtartására kérték fel szakértőként, így például a Zöldövezet Társulás Egyesület által szervezett „Válts zöldre!” szakmai konferencián az újrapohár-használatról, és a V4SDG konferencián, valamint résztvevőket több szakmai konferencián, programon is képviseltük magunkat.
•    Társadalmi vállalkozásunk keretében vállalatok szemléletformálását és irodazöldítést (hulladékanalízis, irodafelmérés) folytattunk.


Működésünk 2018-ban fenntarthatósági és esélyegyenlőségi tervünknek megfelelően folyt.

A szervezet 2018. évi közhasznúsági beszámolója itt található.