Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 1 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hulladékból épült a közösségi söröző a hulladékmentességre törekvő faluban

  • 2017. december 07.
  • CsViki

A Japánban épült Kamikatz Közösségi Ház tervezése és működése a falu lakosságának fenntartható álmai alapján valósult meg: majdnem teljes mértékben újrahasznosított hulladékból épült. A Kislábnyom cikkét olvashatjátok.

A Hiroshi Nakamura&NAP által tervezett épület sörfőzdeként és sörözőként működik, de egy olyan közösségi tér, ahol helyet kap a lakosság hulladékközpontjának boltja és egy étterem is.

 

Söröző épült hulladékból

 

A falu (Kamikatsu), ahol a sörfőzde és közösségi tér található, azért is különleges, mert tudatos és hosszútávon tervező lakói 34 féle hulladékcsoportba szelektálják az általuk termelt szemetet, ezeket a csoportokat újrahasznosítják, majd a termékeket értékesítik a település „0 Hulladék-Központ” boltjaiban. Céljuk, hogy teljesen „hulladékmentessé” váljanak 2020-ra.

 

japán közösségi ház újrahasznosított anyagokból

 

A közösségi házuk gyorsan a település „jelkép”-évé vált, oldalfalát 8 méter magasan, elhagyatott házak ablakaiból építették.

A belső berendezése a mostanában divatossá vált romkocsmák belsejére és hangulatára emlékeztet, rengeteg improvizált ötlet valósul meg a terekben. Hulladékká vált gépek és alkatrészek kapnak új funkciót, működésképtelen berendezések válnak újraértelmezve használhatóvá.

A már magvalósult példát tanulmányozva rácsodálkozunk, hogy mennyire korszerűt és egyedit lehet építeni idejétmúlt alapanyagokból.

 

Fordítás és összefoglaló: Péter Emőke, GreenDependent és Eco-Trend Egyesület

Forrás: kislabnyom.hu / nakam.info / treehugger.com

Képek forrása: Kamikatz Public House