Hatásközpontú működéssel a hosszú távú, pozitív változásért - adománygyűjtési kampányunk céljának bemutatása

  • 2023. március 21.
  • Csilla

A hosszú távú változás a hétköznapok rögvalóságában kezdődik – pontosan ezért kezd a Humusz átfogó fejlesztési programba a Scale Impact szakértőinek segítségével a szervezeti hatékonyság növelése érdekében. Az együttműködés során csapatunk olyan széles spektrumú stratégiai eszköztárral gazdagodik majd, amellyel mindennapi működésünket még magasabb hatásfokra kapcsolhatjuk. A cél, hogy szervezetünk az eddigieknél is professzionálisabban működhessen, ezáltal is szélesítve tevékenységünk társadalmi, és persze környezeti hatását. A Scale Impact missziójáról és a fejlesztési programban rejlő lehetőségekről Harsányi Andrással, a Scale Impact társalapítójával, és Sáhy Gáborral, a Cseriti Bolthálózat alapítójával, stratégiai vezetőjével beszélgettünk.

Túl az üzleti célokon: társadalmi hatást növelő fejlesztési programok

A Scale Impact a hazai nonprofit szektor szereplőinek kínál fejlesztési programokat a szervezeti hatékonyság növelésére, amelynek eredményeként társadalmi hatásuk is megerősödhet. „Egy nonprofit szervezet azért létezik, hogy az érintettjei életében hosszú távú pozitív változást, hatást érjen el. Erre tűzünk fel mindent” – mondja Harsányi András, a Scale Impact társalapítója. „A missziónk, hogy a fejlesztésünk hatására a programban részt vevő nonprofit szervezetek meg tudják sokszorozni a hatásukat. Maga a program körülbelül kétéves, és mindig az adott szervezetre szabottan fókuszál azokra a területekre, ahol az egy picit lemaradásban van.” A közös munka során gyakorlatilag az összes olyan, kizárólag nonprofitra jellemző, illetve egyéb, általános menedzsment területet fésülik át az adott szervezettel közösen, amelyek azok működése szempontjából létfontosságúak lehetnek.  

 

András szerint a civil szféra szervezetfejlesztésének támogatása különösen fontos, hiszen működésünket tekintve pontosan ugyanolyan struktúrák mentén építkeznek, mint egy forprofit szektorban tevékenykedő kkv – következésképpen minden olyan szakterülethez profin kell érteniük, amely az aktív és hatékony tevékenységhez szükséges. „Talán profibban is, hiszen egy nonprofit szervezetnek jellemzően nincsen, vagy csak részben van valamilyen bevételt termelő tevékenysége. Ám ha van is, annak nem kizárólag üzleti, hanem hatásbeli céljai vannak”- magyarázta a Scale Impact társalapítója. Kis szervezetként mindezt mi magunk is a saját bőrünkön tapasztaljuk, hiszen szerteágazó tevékenységet végzünk - a fejlesztés így egy kiváló lehetőség arra, hogy jól felépített stratégiákra alapozva működjünk azokon a területeken is, amelyek kívül esnek a szakmai törzsterületek holdudvarán.

 

Scale Impact Alapítók

A Scale Impact alapítói: Harsányi András (bal) és Lévai Gábor (forrás: computerworld.hu)

 

Stratégiai gondolkodás és állóképesebb működés – az együttműködésről dióhéjban

A Scale Impact egy-egy jól irányzott és határozott kezdőlökéssel indít el a fejlődés útján azokon a területeken, amelyek már megértek némi felzárkóztatásra. „A közös munka első lépéseként azonosítottunk olyan alterületeket, amelyekben a Humusz talán egy picit le van maradva, viszont ezeknek a fejlesztése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a szervezet profibban tudjon működni, és így meg tudja sokszorozni a hatását.

A közös munka egy előre meghatározott fejlesztési terv szerint halad, amely a folyamat során persze rugalmasan módosulhat. Egy-egy előre meghatározott szakasz végén összeáll minimum egy olyan gyakorlatorientált dokumentum – legyen ez egy Excel táblázat vagy egy minicontrolling rendszer –, amit a civil szervezet akár a mindennapokban, akár a stratégiai tevékenykedése során fel tud használni. A program egyszerre ölel fel rövid- és hosszú távú célkitűzéseket. Rövidtávon az az elvárás, hogy a közösen elkészített, gyakorlatorientált dokumentumokat, eszközöket a szervezet aktívan használja, és ettől profibban működhessen, a szervezet abszolút értelemben vett növekedése pedig a hosszú távú elvárt eredmény. A hatásközpontú megközelítésnek köszönhetően nem csak az általános és szakmai területek fejlődnek, a folyamatok egyszerűsödnek, de a fundraising tevékenység is jobb lesz.

 

Scale Impact folyamat

  

„Hiszünk abban, hogy hosszú távú hatást úgy lehet elérni, ha a különböző szektorokban tevékenykedő szereplők összefognak. Ezalatt azt értjük leginkább, hogy például vállalatok és nonprofit szervezetek együtt tudnak dolgozni valamilyen ügy előremozdítása érdekében. Nálunk nagy szerepet kapnak a vállalati együttműködések az adott nonprofit szervezetekkel. Már maga a fejlesztés is 90%-ban egy vagy több vállalat szponzorációjával valósul meg, de itt nem csak az az elvárás a vállalatok irányában, hogy ezt a pénzösszeget mint szponzoráció rendelkezésre bocsássák, hanem az is, hogy közös programokat, projekteket vigyenek együtt a nonprofit szervezetekkel” – mondja András. A non- és forprofit szektor közti együttműködés mellett a program nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a civil szervezetek az üzleti szemléletet is elsajátítsák, és legalább egy, de szerencsésebb esetben inkább több vállalkozási lábbal indítsanak. 

A fejlesztés maradék 10%-ára szervezünk adománygyűjtést az adjukössze.hu felületen. Megköszönjük, ha adományoddal segíted szervezetünk hosszú távú fejlődését!

 

Adományozz!

 

A megoldásközpontú szemlélet a valódi fejlődés záloga – a Cseriti sikersztorija

„2015-ben (ekkor épp 4 évesek múltunk) külső támogatás segítségével (OFA) 1,5 hónap erejéig belekóstolhattunk a Lévai Gábor által kidolgozott kísérés típusú tanácsadásba. E rövid idő pont elég volt ahhoz, hogy addigi meggyőződésemet megerősítsem, miszerint külső szaktudás, külső szem bevonásával leragadások oldhatók fel. Ettől pedig a problémák gyorsabb megoldása, ezáltal a fejlődés felgyorsulása várható. A támogatott időszakot követően vitán felül állt, hogy a közös munkát folytatni érdemes, az ehhez szükséges, de lehetőségeinkhez mért anyagi forrást elő kell teremteni bármi áron. A fejlődés zálogáról beszélünk...” – meséli Sáhy Gábor, a Cseriti alapítója és stratégiai vezetője. 

A már kezdetektől gyümölcsöző közös munka első szakaszára Gábor így emlékszik vissza: „Első alkalommal Lévai Gábor, a Scale Impact társalapítója megkérdezte, mi épp a legnagyobb problémánk. És itt nyilván nem arra gondolt, hogy nincs pénzünk és futunk a számláink után, mert ez alap volt kb. mindenkinél. Tézis: Áru kell! Ha van áru, van business. A mi esetünkben az árut a háztartásokban felgyülemlett, feleslegessé vált tárgyak képzik. Hol van sok és jó minőségű ilyen tárgy? Például a nagyvállalatoknál dolgozó sok-sok ezer, elsősorban fiatal és középkorú irodista háztartásban, akik még a fenntarthatóság iránt is érdeklődnek. Nos, akkor menjünk az irodaházakba. De hogyan? Nem ragasztgathatunk ki plakátokat az irodaházak liftajtóira? Akkor mégis hogy?! Csináljunk belőle CSR programot a vállalatok számára! És így született meg a Cseriti Box projekt.

Cseriti Box

Sáhy Gábor bemutatja a Cseriti Boxot (forrás: welovebudapest.com)

 

Közel 8 éves múltra visszatekintő együttműködésük sok számszerűsíthető és nem számszerűsíthető eredménnyel büszkélkedhet: a 6 boltos hálózat 12 boltosra duzzadt, strukturáltabb működés, üzleti/pénzügyi tervezés jellemzi a szervezetet. A Cseriti Box projekt elindítását követően újabb célt tűztek ki, hogy 1 éven belül befektetők előtt mutatkozhassanak be. „És sikerült. Mindjárt két társaság is érdeklődni kezdett irántunk, majd komoly akcelerációs, felkészülési munkába kezdtünk mindkettővel, aminek a végső beteljesülését, a szerződés aláírását az utolsó pillanatban a COVID akadályozta meg. Így is többet kaptunk ettől az időszaktól, mint reméltük. Pénzt ugyan nem tudtunk bevonni, de rengeteget, hihetetlen sokat tanultunk – és most nem túlzok!” – mondja Gábor.

 

A fenntartható jövő zálogát a jól működő civil szervezetek és társadalmi vállalkozásaik jelentik: rajtuk keresztül lehet tényleges, folyamatos, támogatásoktól független társadalmi hatásokat elérni. De van, amikor az induláshoz jól jön némi segítség: ha úgy érzed, bármilyen kis összeggel is szívesen hozzájárulnál kitűzött céljaink eléréséhez, csatlakozz Te is közösségi adománygyűjtő kampányunkhoz, és támogasd szervezetünk és közhasznú tevékenységeinek hosszú távú fennmaradását!

 

Szeretnél többet tudni a kampányról? Szívesen válaszolunk felmerülő kérdéseidre elérhetőségeinken.

Köszönjük a bizalmat!