Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Gumiabroncs-hulladék

  • 2021. augusztus 31.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Mit kezdjünk a használt gumiabroncsokkal? Hány élete van ennek az anyagnak? Veszélyes? Ártalmatlan? És ha ártalmatlan, miért nem lehet belőle intézmények sokaságában kerékpártároló vagy virágtartó? Ha pedig az újrahasznosításának mégis megvannak a bevált formái, miért kerül még mindig sok abroncs az erdőkbe, illegális hulladékként? Ezekről is beszélgettünk Morenth Péterrel, a Magyar Gumiabroncs Szövetség ügyvezető elnökével.

 

– Néhány éve általános probléma volt a használt gumiabroncsok illegális lerakása. 2021-ben mennyire észlelhető ez problémaként? Változott-e mára a helyzet?

 

 – Mivel a gumiabroncs anyagáram esetében a legmagasabb az egyéni teljesítők aránya (közel 70%), így az ebből keletkező hulladék visszagyűjtés is jól szervezetten működik. Az illegális lerakás, bár folyamatosan csökkenő mértékben, de továbbra is problémát jelent. A korábbi években az ún. lomizók által behozott és illegálisan lerakott mennyiségek jelentettek gondot, azonban a pandémia okozta határzárak ezt a problémát – legalábbis átmenetileg –megoldották. Más vélemények szerint az elmúlt tíz évben nem volt általános probléma az illegális lerakás. Nyilván, mint ahogyan minden hulladék esetében előfordul, becstelen emberek vélt vagy valós költségmegtakarítási célból kidobálják a gumihulladékot illegális, környezetszennyező módon, de a gumiabroncs hulladék begyűjtésének már régóta kiforrott, jól működő rendszere van hazánkban. Minden magánszemélynek, illetve vállalkozásnak többféle lehetősége is van arra, hogy a nála keletkező gumiabroncs hulladékot minimális erőfeszítéssel, költségmentesen át tudja adni egy hulladékkezelőnek.

 

– Milyen ártalmatlanítási lehetőségei vannak napjainkban idehaza a használt abroncsoknak? Egyetértenek bizonyos kreatív célú újrahasználattal, mint például a traktorabroncs virágtartók az óvodák udvarán?

 

– A gumiabroncs nem ártalmas, és a belőle keletkező hulladék sem az, így ártalmatlanításra nincsen szüksége. Ezt a hulladékfajtát többféle módon lehet hasznosítani, újra hasznosítani, akár újra is használni. Magyarországon leginkább az abroncsok anyagának (gumi, acél, textil) újrahasznosítása terjedt el (anyagában hasznosítás). Ez jellemzően gumiőrlet-gyártás formájában valósul meg. Az őrletből gumilapok, sportpályák, és sok egyéb dolog is készülhet. Az így kinyert acél és textil is több módon felhasználható. Fontos módja az újrahasznosításnak az energetikai hasznosítás. Ez jellemzően cementgyári vagy erőműi hasznosítást jelent, ahol az abroncs hulladék fűtőanyagként kerül felhasználásra, és ide sorolható az úgynevezett pirolízis technológia is. Az abroncsok újra használatának tipikus módszere az újrafutózás. Fentieken kívül is sok módja lehet az újrahasznosításnak (építőipar, zajcsökkentés, vegyipar), de kapacitásukat tekintve ezeknek a módszereknek kisebb a jelentőségük. Minden típusú értelmes kreatív hasznosítással, újrahasználattal egyetértünk, sok esetben támogatjuk is. Gyakran használják fel divattervezők, ruhakészítők, szobrászok, dizájnerek a gumiabroncs hulladékot alapanyagként, és valóban régi hagyomány a játszótéri felhasználás, vagy a gumiból készült virágtartó. Ezekkel a módszerekkel azonban szinte észrevehetetlen mennyiségű hulladék hasznosulása oldható meg, valódi hatásuk legfeljebb a szemléletformálásban lehet.

 

Közvetlen forrás: zipmagazin.hu

(A cikk eredetileg a Zöld Ipar Magazin 2021. augusztusi számában jelent meg, teljes terjedelmében a lapszám előfizetésével olvasható: https://digitalstand.hu/vasarlas/_kiadvany/_vasarlas/5760)