Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fenntartható, környezettudatos öltözködés Erzsébetvárosban

  • 2021. augusztus 20.
  • Viktor
Szerző: 
Viktor

A következő sorok szerzője öt évvel ezelőtt kezdett a fenntartható divattal foglalkozni. Erzsébetvárosi lakosként (a lakcímkártyáján ez szerepel) olyan megoldásokat gyűjtött össze, amelyek segítenek abban, hogy környezettudatosabbá tegyük a ruhatárunkat és fenntarthatóbbá az öltözködésünket.

A divatipar problémája mindenkit érint, aki reggel felöltözik

Még mindig sokak számára meglepő, mennyire környezetszennyező és kizsákmányoló a divatipar jelenlegi, felgyorsult működése, amelyet a fast fashion és ultra fast fashion gyártási modellben működő márkák uralnak. Elég csak elővenni egy ruhadarabot a szekrényből, és máris ezernyi kérdés merül fel. Hol készült? Mennyire fizették meg azokat, akik dolgoztak rajta? Mennyi vegyszert használtak az elkészítése során? Miért bolyhosodik már a második mosás után? Hogyan mossuk, hogy

kevesebb vegyszer kerüljön a környezetbe? Hogyan kell kezelni, hogy jobban megőrizze a minőségét? Mi legyen vele, ha nekünk már nem kell? Biztosan újrahasznosítják? De hol? És hogyan?

A divatipar működésének problémája és fenntartható öltözködés témája nagyon komplex, de mindenkit érint, aki reggelente felöltözik.

 

A fenntartható divat a szekrényetekben kezdődik

Sokan keresnek meg azzal a kérdéssel, hogy hol tudnak olyan ruhát vásárolni, amelyik minden szempontból fenntartható. A válaszom sokszor meglepi őket: a szekrényükben. Nincs fenntarthatóbb a már elkészült és megvásárolt ruhadarabnál, amit rendszeresen viselünk.

Tartsatok vásárlásszünetet!

Ez lehet két hónap, fél év, egy év. Ahhoz, hogy pontosan meg tudjátok fogalmazni, miért nem szerettek bizonyos ruhadarabokat, vagy miért vágytok újabb és újabb ruhákra, miközben tele van a szekrényetek, meg kell figyelnetek magatokat. Naplózzátok, a ruháitok közül melyiket viselitek rendszeresen, milyen esetben szeretnétek új ruhát venni. Fejlesszétek a kreativitásotokat a meglévő ruháitok viselésével. Sokat segíthet ebben a kedvenc filmetek vagy a Pinterest.

Ismerjétek meg magatokat jobban!

Ezt a folyamatot támogassátok meg más szakemberek segítségével. Amikor 13 hónapig nem vásároltam ruhát, elmentem színtanácsadásra, testalkat-elemzésre, elkezdtem rendszeresen edzeni, másképp kezdtem étkezni, és coach-hoz is jártam. Azt vettem észre, ha jóban vagyok magammal, nincs szükségem az állandó vásárlás általi megerősítésre.

 

Ha kíváncsiak vagytok arra, hogy a szerző szerint mit tehettek még, akkor tovább hasznos tippekkel akkor a cikk folytatását ide kattintva tudjátok elolvasni.

 

A kép forrása: holyduck.hu