Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 2 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Fenntartható élet a járvány után – Ismét itt a Zöld Kalandozások előadássorozat

  • 2021. október 18.
  • Gyuri

Ugyan a COVID-19 továbbra is az életünk része, de muszáj már most elgondolkoznunk: mit üzen számunkra az elmúlt 1,5 év, és van-e „zöld” jövőnk? Ha igen, milyen lesz az? Újraindítjuk előadássorozatunkat, melynek témája ezúttal a járvány utáni fenntartható élet. Tartsatok velünk az úton, amin szakavatott vendégeink kísérnek minket!

Zöld Kalandozások 2021 plakát

 

Kisközösségekben az erő

Az ökológiailag fenntartható társadalmak kialakításának egyik legnagyobb akadálya, hogy az efféle változásokat óhajtó emberek kevés hatalommal rendelkeznek – véli Takács-Sánta András, a humánökológia tudományágának egyik legjelesebb hazai képviselője. Ugyanakkor a jelenlegi társadalom hatalmi pozícióira törekvés helyett a hatalom szétosztása felelne meg inkább az ökologikus társadalmak eszméinek. Ebben a folyamatban kulcsszerepe lehet a helyi ökoközösségeknek – városban és vidéken egyaránt. A 2021. őszi Zöld Kalandozások előadássorozat első előadója, a legtöbbek által csak TSA-ként ismert szakember a Kisközösségi Program keretein belül már bő egy évtizede munkatársaival együtt nemcsak kutatja, hanem segíti is a helyi ökoközösségeket. Előadásában beszámol tapasztalatairól, és megvizsgálja, milyen döntések várnak az egyes emberekre és a közösségekre.

 

Szokásaink fogságában

De vajon mennyire vagyunk tudatosak döntéseinkben? A fenyegető ökológiai katasztrófa kapcsán egyre többször esik szó az emberi viselkedésről, azon belül is a környezettudatosságról. A kutatások szerint azonban – hívja fel a figyelmet majd előadásában Csizmadia Máté, a „zöld pszichológia” hazai élharcosa – cselekedeteink több mint fele csupán automatizmus, azaz szokás. Az előadássorozat második előadásában körbejárjuk a szokások kialakulásának folyamatát, beszélünk azok fajtáiról, illetve a megváltoztatás lehetőségeiről is. Mindezt pszichológiai kutatásokra alapozva és környezetvédelmi példákkal alátámasztva.

 

Bukásokon át a sikerig

Hogy kistelepülési szinten hogyan is lehet a szokásokat zöldíteni, arról saját példáján keresztül mesél Plachi Attila, Kóspallag polgármestere. Őt 2019-ben, mindössze 26 évesen választották meg a helyiek a község vezetőjének. Az előadásában bemutatja az eddig elért eredményeket, három nagyobb projektet részleteiben is ismertetve: a Kóspallagi Ökotájházat, a Pallagvölgyi Biokertet és a Közösségi komposztáló projekteket. Mindemellett kitérve a civilekkel való együttműködésre, Kóspallag gyümölcsészetére és a helyiek hagyományos ökológiai tudására, a szelektív hulladékgyűjtés kérdéskörére és a település fásítására is. A fiatal településvezető célja, hogy a problémákról és a bukásainkról is beszéljen, hiszen rengeteg a tanulság e folyamatokban is.

 

Zölden a nagyvárosban

A vidéki példa mellett szeretnénk ugyanakkor a fővárosra is kiemelt figyelmet fordítani, ebben pedig Erdész Dávid és Konkoly Nikolett, a Green Guide Budapest alapítói sietnek a segítségünkre. Ők, küldetésünknek megfelelően, szeretnék zöld iránytűként segíteni a városi embert, hogy megmutassák a mindannyiunk életét kitöltő hétköznapi tevékenységek zöld alternatíváit, illetve rávilágítsanak, hogy a fenntarthatóság valódi kihívásokat tartogat ugyan, de nem feltétlenül szól a lemondásokról. Előadásunkban röviden bemutatják a Green Guide projektet, és azon keresztül rátérnek a városi élet rutinjaira, majd hosszabb áttekintést adnak arról is, hogy a mindennapok szokásait hogyan tehetjük tudatosabbá és fenntarthatóbbá. Az előadás záró részében pedig megtárgyalják az egyes szolgáltatási területek fenntarthatósági problémait, és részleteznek egy-egy bevált módszert, illetve tudatos üzleti megoldást is.

 

Miben változtassunk a mindennapokban?

Magyar László, az Energiaklub szakértője a hétköznapjaink során megélt klímatudatosság fontosságára hívja fel a figyelmünket – hiszen ez a XXI. század legnagyobb környezeti kihívása, amely számos más ökológiai, társadalmi, gazdasági problémával is összefügg. A fenyegető összeomlás elkerülése gyors és hatékony akciókat kíván, ennek tudatában előadásában megvizsgálja az éghajlatváltozás hatásai enyhítésének lehetőségeit. Hozzá hasonlóan mi is úgy gondoljuk, hogy a változás nem csak felülről ösztönözhető, az egyéni, közösségi kezdeményezések, a tudatos fogyasztás, a szemléletformálás legalább ilyen fontos tényezők – az előadásban ezért arra fókuszál, hogy mit tehetünk saját életünkben a probléma kezelése, enyhítése érdekében. Hogyan lehetünk energia- és klímatudatosabbak? Mire fókuszáljunk? Min változtassunk?

 

Életigenlés minden téren

A programunk záró előadásaként pedig kitekintünk. és közösen gondolkozunk el: hogyan is lehetne életigenlő a gazdaságunk, társadalmunk. A koronavírus-járvány rámutatott globalizált életünk fenntarthatatlanságára. A problémák okai közösek: túl sok erőforrást vettünk el a természettől, közösségeinket alárendeltük egy életidegen gazdaságnak, kényelmünkre és anyagi fogyasztásunkra koncentráltunk, önhitté váltunk. Gyökeresen kell hát megváltoznunk, s a változásnak minden szintre ki kell terjednie. A problémák felsorolása helyett azonban előadásában Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke inkább a megoldásokról beszél majd: miért nem sikerült eddig akár zöld megoldásokkal eredményt elérni, és mik lennének a rendszerszintű jó válaszok.

 

Az előadásokra a Humusz Házban (1111 Budapest, Saru utca 11.) kerül sor 2021. október 27. és december 1. között minden héten szerdán, 18:00 és 19:30 között.

A járványhelyzetre való tekintettel a résztvevőket kérjük, az előadás során viseljenek maszkot.

 

AM logo

 

 

A program az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.