Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 9 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Felszólítás a hulladék exportja ellen

  • 2015. július 23.
  • Csilla

Az Európai Bizottságnak meg kéne fontolnia egy hulladék exportálási díjat, hogy visszafogják a veszéyes hulladékok szegényebb országokba való kivitelét.

A terv megakadályozná, hogy a hulladékok külföldön kerüljenek lerakásra, illetve hogy elkerüljék a helyi adókat. A gyakorlatot támogatná a differenciált szemét díjak és adók bevezetése EU szerte - mondta az EEB (Európai Környezetvédelmi Iroda).

Ez azt is lehetővé tenné, hogy hulladékot újrafeldolgozásra, és ne égetésre vagy lerakásra exportáljanak. Továbbá biztosítani kell, hogy a nemzeti hatóságok szigorúbb szabályozásokat vezessenek be.

Hulladék exportját energiahasznosításra is nagyobb óvatossággal kéne kezelni. Bár a hulladékhierarchia szerint a lerakásnál jobb megoldás, de vegyes hulladék kivitele csökkentheti a szelektálási infrastruktúra és helyi újrafeldolgozók fejlesztésének valószínűségét. A hierarchia megvalósítását segíthetné elő az, ha az EU nem csak lerakásra, de égetésre is járulékot vezetne be - tette még hozzá az EEB szóvivője.

Továbbá a gyártói felelősség elvére is minimum követelményeket vezetnétek be. A közös szabályozás hiánya vezet a hulladék kiviteléhez, mivel ez jelenti a legolcsóbb megoldást.

 
Forrás: ENDS Europe