Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ezen az őszön nagyobb fordulatszámra kapcsolhat a zuglói "Hulladékért kedvezményt" szisztéma

  • 2019. november 04.
  • CsViki

Add le a szemetedet szelektíven, kapsz cserébe egy ebédet! Zugló önkormányzata nemrégiben csatlakozott a spanyol Santiago de Compostela városában futó Tropa Verde (Zöld Csapat) nevű programhoz. A fővárosi kerületben oly módon támogatják a lakosság szelektív hulladékgyűjtését, hogy a leadott szemétért értékes dolgokat kaphatnak az emberek. A hazánkban úttörő projekt eddigi eredményeiről kérdeztük az illetékeseket, a ZIP Magazinnak Szabó Rebeka alpolgármester válaszolt.

-Honnan jött az ötlet, hogy Zugló részese legyen egy spanyol kezdeményezésnek? Volt-e korábban bármilyen kapcsolat a két település között?

-Az Urbact támogatású programoknak volt egy „vására”, itt találkoztunk a santiagoi programmal. Kiírtak egy támogatási formát a programhoz való csatlakozásra, ahol sikerrel pályáztunk.

 

-Hogyan működik a Tropa Verde Spanyolországban és mire számítottak, mennyire lesz adaptálható a magyar viszonyrendszerbe és a polgárok jelenlegi hulladékgazdálkodási szemléletmódjába?

-Santiago de Compostela egy kisváros, bár nagy turista forgalmat bonyolít. Attól érdekes az ottani program, hogy sok helyen lehet leadni hulladékot és még több helyen lehet ajándékot vagy kedvezményt kapni. Nagyon sok kis vállalkozás és üzlet beszállt a játékba, így szinte a mindennapok részévé vált a Tropa Verde program, hiszen reggeli kávét, menüebédet, fénymásolást, könyvet, ruhát stb. lehet kapni a begyűjtött pontokért. Itthon azt tapasztaltuk, hogy az emberek keresik a szelektálás lehetőségeit, és kimondottan örülnek, ha ehhez kedvezmények is társulnak.

 

Tropa Verde

 

-A korábbi tapasztalataik mit mutatnak, mennyire fogékonyak a kerületben élők a környezetvédelem és szelektív gyűjtés új megoldásaira? Vannak jó példák az újrahasznosítás területén?

-A szelektív gyűjtés nagyon is foglalkoztatja a helyi lakosokat. Az Fkf Zrt. adatai szerint viszonylag jó hatékonysággal megy a házhoz menő hulladékgyűjtés, és emellett komoly igény van a gyűjtőszigetekre is, amelyek közül sok megmaradt a kerületben. Az újrahasználat is foglalkoztatja az embereket. Az AZTA! Közösségi és Barkácsműhely egy Zuglóban működő szociális innováció, ahol az érdeklődők szakemberekkel közösen készítik el saját termékeiket, vagy javítgathatják eszközeiket. A kerületi komposztprogram is nagyon népszerű. 2015 óta már több mint 1300 keretet adtunk a zuglói lakosoknak. Az a célunk, hogy az őszi lombot és a konyhai hulladékot ne kelljen összegyűjteni és elszállítani, mert ez újabb környezetvédelmi gondokat okoz. Nagyon sok család szeretné otthon hasznosítani a biológiailag lebontható hulladékot.

A Tropa Verde, magyar nevén „Hulladék.Pont” program kezdéseként indítottunk egy lakossági kérdőívet, amelyben a szelektív gyűjtéshez való hozzáállást és szokásokat kérdeztük, és nagyon tanulságos eredmények jöttek ki. Kiderült például, hogy mitől nem tudnak megszabadulni az emberek, mi növelné a szelektálási kedvüket, stb. Általában is az a tapasztalatunk, hogy nő a környezettudatosság a lakosság körében, érzékelik például a klímaváltozással kapcsolatos problémákat és egyre intenzívebben vesznek részt a környezetvédelmi programokban.

 

-A projekt ütemezése szerint jelenleg az adaptálás folyamata zajlik, ez mit jelent pontosan a gyakorlatban?

-Szeptember végén elindítottuk a programot a hagyományos Jótékonysági Gasztrofesztiválon. Mobiltelefonokat gyűjtöttünk a Jane Goodall Intézet javára és üveghulladékot is hoztak az emberek, ezt a Fkf. Zrt. szállította el. A komposztkeretek kiosztásánál is adtunk ajándékba „hulladékpontokat”, sőt, arra kértük az embereket, hogy hozzanak elektronikai hulladékot, amelyet az Inter-Metál Kft. vett át. Elkészült a magyar nyelvű honlap, melyet a spanyol partner üzemeltet, mi csak a fordítást adtuk hozzá. Már néhány kedvezményt is igénybe lehet venni kísérleti jelleggel. Az ősz folyamán fogjuk teljes mértékeben kiépíteni a hulladék átvételének és a kedvezmények igénylésének rendszerét.

 

-A projekt erősen épít a helyi vállalkozásokra - nélkülük nem is megvalósítható. E téren mekkora aktivitást, visszajelzést, részvételi készséget tapasztaltak?

-Első körben az önkormányzat tulajdonában vagy kapcsolatrendszerében működő cégeket kértük meg, hogy ajánljanak fel kisebb ajándékokat vagy kedvezményeket. Később be szeretnénk vonni minél több helyi szolgáltatót. Ha ez a program ismert és népszerű lesz, a vállalkozóknak ismertséget hoz majd és növelheti a forgalmukat is.

 

-Összességében mi a kerület célja a programmal? Kicsit konkrétabban: egy év múlva hol szeretne tartani Zugló a közös ügyként kezelhető hulladékkezelés lakossági részvételét tekintve?

-Az elsődleges célunk annak tudatosítása, hogy mindennapi életünk, szokásaink által milyen hatást gyakorolunk a környezetünkre. A 21. század környezeti válsága, a mindent elborító műanyag szemét időszakában muszáj arról beszélnünk, hogy kevesebb hulladékot kell termelnünk. Ugyanakkor, ami mégis keletkezik, azt viszont használjuk újra, tehát cél a szelektálás és az újrahasznosítás népszerűsítése. Azt szeretnénk elérni, hogy minél kevesebb szemét kerüljön a lerakóba vagy az égetőbe. Emellett az újrahasználatot is szeretnék népszerűsíteni, ezért kiemelten fogjuk kommunikálni, hogy vigyenek az emberek még használható tárgyakat az Fkf Zrt. Szemléletformálási és Újrahasználati Központjába vagy éppen a Vöröskereszt adományboltjába.

Azt szeretnénk, ha minél több kulturális vagy sportszolgáltatást tudnánk a „Hulladék.Pont” programba bevonni. A másik célunk az, hogy összekössük a programot a karitatív intézményrendszerrel, és minél több kedvezményt tudjunk adni a rászoruló embereknek. A zuglói szociális ellátó rendszernek is fontos eleme az adományszervezés, ennek kultúráján is van még mit javítani.

 

(A cikk a Zöld Ipar Magazin 2019. októberi számában jelent meg nyomtatásban.)

 

Forrás: zipmagazin.hu