Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elkaszálta a hulladékgazdálkodási törvény módosítását az Alkotmánybíróság

  • 2021. február 10.
  • Gyuri

A köztársasági elnök a decemberben elfogadott hulladékgazdálkodási tárgyú törvénymódosításban leginkább azt kifogásolta, hogy a javaslat elvonja a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát, miközben semmilyen kártalanításról nem gondoskodik. Véleménye szerint ellenkezik az alaptörvénnyel az is, hogy a koncessziós társaságok a törvénymódosítással egyoldalú erőfölényt szereznek.

A legfrissebb Magyar Közlöny értelmében Áder egyik indoklását elutasították, de a törvény 49. §(1) bekezdésében foglaltakat az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, vagyis nem módosult a hulladékgazdálkodási törvény. A szóban forgó bekezdés a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogára vonatkozik.

 

Mi volt a baja a köztársasági elnöknek a tervezettel? Áder továbbküldte az Alkotmánybírósághoz az új hulladékgazdálkodási törvényt

 

Így szól a Közlönyben szereplő határozat:

  • Az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy az Országgyűlés 2020. december 15-i ülésnapján elfogadott,az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló törvény 49. §(1) bekezdése az Alaptörvény XIII. cikkének sérelme miatt alaptörvény-ellenes.
  • Az Alkotmánybíróság az Országgyűlés 2020. december 15-i ülésnapján elfogadott, az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló törvény 38. § (2) bekezdése és 62. §-a alaptörvény-ellenességének megállapítására irányuló indítványt elutasítja.

Forrás: Greenfo.hu