Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 8 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elindult az európai Nulla Hulladékos Településeket bemutató térkép

  • 2015. december 09.
  • Csilla
December 3-án, Párizsban került sor a "Nulla Hulladék: kulcsmegoldás az alacsony szén-dioxid kibocsátású jövőhöz" c. konferenciára. Ekkor indult el hivatalosan a Nulla Hulladékos Településeket tömörítő online térkép, amely bemutatja a hulladékcsökkentés iránt elhivatott európai önkormányzatokat.

A térkép célja, hogy láthatóvá és attekinthetővé tegye azokat a településeket, amelyek el mernek szakadni az ódivatú 'újrahasznosítás, égetés és lerakás' paradigmájától és el akarnak indulni a nulla hulladék felé vezető úton ('újragondolás, csökkentés, újrahasználat és újrahasznosítás' paradigmája).

Az olaszországi Capannori volt az első európai önkormányzat, amelyik nulla hulladék célt adoptált, azóta több mint 300 önkormányzat csatlakozott a hálózathoz 7 országból, és további csatlakozók várhatóak.

 

 

A konferenciára a Zero Waste Europe meghívta azoknak a településeknek a képviselőit, ahol már sikeresen vezettek be nulla hulladék stratégiát. így bemutatkozott San Francisco (USA), Alapuza (India), Ljubljana (Szlovénia) és Treviso (Olaszország) is.

A nulla hulladékos települések képviselői

"Az európai Nulla Hulladékos Településeknél látjuk azt az ambíciót, ami a legújabb Körkörös Gazdaság ajánlásból hiányzik: bizonyos települések már most több mint 80%-ban hasznosítanak újra és sokan mások 10 éven belül el akarnak oda jutni. Szívesen fogadunk új csatlakozókat is" - mondta Joan Marc Simon, a Zero Waste Europe igazgatója.

 

"Timmermans Biztos szerint ambíció realizmust jelent, ezért csökkentettek az újrahasznosítási célszámokon az új ajánlásban. Azonban ezek a példák is azt mutatják, hogy a döntés politikai akaraton múlt elsősorban, nem pedig valós technikai lehetőségeken."

 

Magyarországon is megalakult a Nulla Hulladékos Települések Hálózata, ahova már tíz település is csatlakozott. Bővebb információ a hálózatról.

Forrás: Zero Waste Europe