Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elindult az Életigenlő társadalmat és gazdaságot! petíció

  • 2020. május 19.
  • CsViki

Száz közéleti személy támogatásával a Magyar Természetvédők Szövetsége aláírásgyűjtést indított az életigenlő társadalom és gazdaság érdekében. Az aláírók gyökeres változásokat szorgalmaznak a koronavírus utáni időkre.

Éger Ákos, az aláírásgyűjtést elindító Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke elmondta, hogy a koronavírus-járvány rámutatott globalizált életünk fenntarthatatlanságára. A problémák okait abban látják, hogy túl sok erőforrást vettünk el a természettől, közösségeinket alárendeltük egy életidegen gazdaságnak, kényelmünkre és anyagi fogyasztásunkra koncentráltunk, önhitté váltunk – azt gondoltuk, a hozzáállásunk okozta problémákat a tudomány és a technika meg fogja oldani.

Ahogy a fenntarthatóság sem egy-egy szakterület ügye, úgy az érte való cselekvés sem egy-egy társadalmi szereplő feladata. Az aláírók szerint gyökeresen kell változtatnunk, és a változásnak minden szintre ki kell terjednie: az egyéni, közösségi és az állami, gazdasági döntések szintjére is.

 

A petíciót aláírók vállalásokat tesznek egyéni életükben és mint a helyi közösségek tagjai, illetve elvárásokat fogalmaznak meg a döntéshozók felé négy területen:

1. A természeti erőforrások fenntartható használatát! Szükségesnek tartják az erőforrásfelhasználás minimalizálását, kevesebb és tartósabb termékeket, a természetkímélő gazdálkodás előmozdítását.

2. Globalizáció helyett lokalizációt!  Ösztönözni kívánják a helyi és országos önrendelkezés és önellátás erősítését, illetve a globális turizmusban, kereskedelemben és termelési láncban való részvétel csökkentését.

3. Felelős vállalatokat és pénzrendszerváltást! Sürgetik a vállalatok és a bankok túlzott befolyásának csökkentését és elszámoltathatóságuk növelését, a családi és közösségi gazdálkodás előtérbe helyezését.

4. A gondolkodás és az erkölcs megújulását! Fontosnak tartják a szemléleti változást, hogy a boldogságot a kényelem és a fogyasztás helyett a szeretetben és az igazságosságban keressük. Elvárják, hogy a politika és a gazdaság az erkölcsre, az igazmondásra és az együttműködésre épüljön, a társadalom aktív bevonásával.

 

A petíciót a Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján lehet aláírni.

Az első száz aláíró listája itt található.