Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egyre több a csomagolásmentes bolt, és messze még a vége

  • 2020. január 28.
  • CsViki

Akit csak kicsit is érdekel a tudatos vásárlás, nehéz volt nem észrevenni, hogy 2019 őszén egymás után nyíltak a csomagolásmentes boltok az ország különböző településein. A világban tíz éve vannak ismét jelen az ilyen boltok, Magyarországon úgy tűnik, hogy a rekordmeleget hozó nyár hozta meg a fordulópontot.

Csomagolásmentes boltban vásárolni igényel némi szervezést és előre gondolkozást. Vászonszatyor kell hozzá, meg befőttesüveg, és ha ésszel akarjuk csinálni, akkor nem hátrány az sem, ha nem kocsival megyünk.

Pedig az egész gondolat rém egyszerű és tulajdonképpen nem is új, két generációval ezelőtt még szinte semmit sem csomagoltak be a kelleténél sokkal jobban. Aztán jött egy másik korszak, a gyümölcsöket hálóba tesszük, a tojást dobozba és PET-palackokban hordozzuk haza a vizet. Minderre válaszképpen megszületett a hulladékmentes mozgalom, aminek az alapgondolata röviden annyi, hogy – bár már az is jó kiindulás – nem elég szelektíven gyűjteni a hulladékot, a legjobb meg sem termelni azt.

Arról nem beszélve, hogy nem csak a csomagolóanyagokkal bánunk pazarlóan: egy 2013-as becslés szerint a világon megtermelt összes élelmiszer 30-50 százaléka végzi a kukában minden évben.

Jóllehet a nyugat-európai országokban, így például Németországban már 2010 körül megnyitottak az első csomagolásmentes boltok, a trend az elmúlt években erősödött fel igazán. Magyarországon jó néhány évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megjelenjen az első ilyen üzlet. Budaörsön 2015 szeptemberében nyitott meg a Nopack névre hallgató bolt, ami szűk egy éves működés után le is húzta a rolót. Később Piliscsaba bizonyult túl kicsinek egy hasonló ötlethez, de az ottani tulajdonos később a fővárosban nyitott üzletei már életképesnek bizonyultak. Az új boltnyitásokat elnézve úgy tűnik, hogy 2019 nyara nemcsak a faültetésekben, hanem a hulladékmentes szemlélet terjedésében is változást hozott.

A lista saját, elsősorban internetes gyűjtésen alapult és a 2020 januári állapotot tükrözi, ami a boltnyitási hullámot látva gyorsan változhat. A boltok kínálata a termékcsoportokat tekintve nagyon hasonló, a legtöbb helyen megtalálhatóak a tészták, lisztek, fűszerek, teák, aszalványok, magvak, müzlik, míg máshol elérhetőek tejtermékek, pékáruk, olajok, szörpök, lekvárok, tisztítószerek, háztartási eszközök is. A kínálat részletes bemutatása helyett inkább csak egy áttekintést szerettünk volna adni, hogy hol mit találunk.

 

A lista

Ligeti Bolt (Pest)

A főváros első csomagolásmentes boltja. Sipos Melinda először Piliscsabán nyitotta meg csomagolásmentes üzletét. A város kicsinek bizonyult számára, ezért 2018 tavaszán Budapestre költözött. Melinda sztoriját ebben a cikkünkben írtuk meg korábban.

1137 Budapest, Katona József u. 9-11.

További infó itt.

 

Ligeti Bolt (Buda)

2019 elején nyílt meg Sipos Melinda második budapesti üzlete, ezúttal a budai oldalon.

1111 Budapest, Budafoki út 9-11.

További infó itt.

 

2020. januárjában nyílt meg a második budai Ligeti Bolt a Bimbó 101. alatt. (szerk.)

 

Ne pazarolj!

Bolt és kávézó 2018 ősze óta. A boltban többek között zöldségeket, tésztákat, liszteket, fűszereket, teákat, háztartási eszközöket találunk, a hasonló boltokhoz képest is kifejezetten széles választékban. A kávézó szemléletformáló programoknak, workshopoknak is helyszínt ad.

1027 Budapest, Fő utca 79.

További infó itt.

 

Szatyorbolt

Elsősorban szezonális zöldség- és gyümölcskínálatáról, tejtermékeiről és pékáruiról ismert bolt a budapesti Palotanegyedben.

1085, Budapest Gyulai Pál utca 12.

További infó itt.

 

Zöldbolt (Budapest)

Az online áruház 2007 óta működik. Nem kizárólag csomagolásmentes, de kizárólag környezetbarát termékek boltja, ami ráadásul 100 százalékban zöldáramot használ. Minden terméknél mérlegelik azt is, hogy valóban szükséges termékről van-e szó, vagy annak gyártása, hulladékai elkerülhetőek-e.

1226 Budapest, Kiss János altábornagy utca 35.

További infó itt

 

Zöldbolt (Veszprém)

A Zöldbolt veszprémi egysége. Nem kizárólag csomagolásmentes, de kizárólag környezetbarát termékek boltja, ami ráadásul 100 százalékban zöldáramot használ. Minden terméknél mérlegelik azt is, hogy valóban szükséges termékről van-e szó, vagy annak gyártása, hulladékai elkerülhetőek-e.

8200 Veszprém, Budapest út 58.

További infó itt.

 

Gramm (Budaörs)

2019. december 16-án nyílt meg Budaörs második (az első azóta bezárt) csomagolásmentes üzlete. 

2040 Budaörs, Szabadság út 11.

További infó itt

(szerk.)

 

Cekker bolt

Kálmán Veronika – nagymamáink bevásárlószatyráról elnevezett – élelmiszerboltja 2018 márciusa óta várja a debrecenieket.

4024 Debrecen, Kossuth utca 49.

További infó itt

 

Garabolyos

2020 elején nyílt csomagolásmentes bolt az ország harmadik legnagyobb városában.

6724 Szeged, Jósika utca 34/b

További infó itt.

 

Zöld Blokk

Egy helyi házaspár, Niczulj Enikő és Bartal Gábor nyitotta az üzletet egy korábbi biobolt helyén 2019 elején.

7632 Pécs, Nagy Imre út 25.

További infó itt.

 

Niki Méri – Zöldülők Boltja

A második pécsi zöldbolt 2019 őszén nyitott meg.

7621 Pécs, Rákóczi Ferenc út 39/b

További infó itt.

 

1 Csepp Zöld

Csomagolásmentes bolt Győr belvárosában. Az élelmiszerek (gabonák, magvak, tészták, aszalványok) mellett tisztítószereket is kínálnak.

9022 Győr, Bajcsy Zsilinszky Endre út 41.

További infó itt.

 

Csomagolásmentes termékek boltja

A város első zöldboltja 2019 októberében nyitott. Az itt kínált termékeket a tulajdonos házaspár mind kipróbálta.

8000 Székesfehérvár, Ligetsor 439/3 (A Kornás parkkal szemben.)

További infó itt.

 

Feltöltő Pont Veszprém

Laczkó Boglárka a veszprémi Cholnoky-lakótelepen nyitotta meg a természetes anyagokból álló élelmiszereket és tisztítószereket árusító boltját 2019 novemberében.

8200 Veszprém, Cholnoky Jenő utca 34.

További infó itt.

 

Tebe hulladékmentes bolt

Pocsaji Csilla 2019 novemberében nyitotta meg a város első csomagolásmentes boltját, amelynek polcain közel 300 termék várja a vásárlókat. A tebe jelentése egyébként életfa – a Palócságban.

5600 Békéscsaba, Kinizsi utca 12.

További infó itt

 

Szegedi Fűszeres

Dr. Nyári Zsuzsa egyiptomi férje és évtizedes kuvaiti tartózkodása révén a keleti fűszerek szakértőjévé vált. Így nyitotta meg boltját a szegedi körúton hat évvel ezelőtt, ahol ma már teákat, aszalt gyümölcsöket, tésztákat, öko mosószereket is lehet kapni.

6721 Szeged, Brüsszeli körút 10/a

További infó itt.

 

Éléskamrám

Az első csomagolásmentes bolt a városban, a piac mellett, a volt lottózó helyén. Kicsi üzlet, de sok minden megtalálható itt a tésztáktól a parajdi fürdősóig.

6500 Baja, Bajcsy Zsilinszky Endre utca

További infó itt.

 

Nyom nélkül

A solymári csomagolásmentes bolt és kávézó 2019 októbere óta várja a vásárlókat többek közt bio lisztekkel, müzlikkel és tisztítószerekkel.

2083 Solymár, Mátyás király utca 22.

További infó itt.

 

Életerő Életmód Központ

Mozgásközpont és csomagolásmentes bolt egy fedél alatt. Specialitásuk a különböző magokból készült vajak és tejek.

2000 Szentendre, Kálvária út 16/b. (a V8 Uszoda mellett)

További infó itt.

 

Csuporka

Élelmiszerbolt helyett inkább drogériának mondanánk ezt a boltot: kínálatukban főként természetes tisztítószerek, kozmetikumok, kosarak és ruhák találhatóak.

4220 Hajdúböszörmény, Petőfi utca 36.

További infó itt.

 

Szerző: Bagi László

Forrás: forbes.hu